Medicament esențial pentru Parkinson, reintrodus în România după 4 ani de absență

Medicament
Un medicament esențial pentru Parkinson, care dispăruse din România din 2016, a fost reintrodus în farmacii.

Madopar (levodopa/benserazidă), un medicament destinat tratamentului persoanelor care suferă de Boala Parkinson a revenit în farmaciile autohtone, a anunțat compania farmaceutică producătoare, Roche România. Medicamentul este compensat integral pentru pacienți și se eliberează în farmacii exclusiv pe baza unei prescripții medicale (rețete medicale).

Madopar dispăruse de pe piața din România în 2016, iar pacienții care îl aveau ca tratament și aparținătorii acestora au făcut și o petiție online pentru readucerea sa.

„Deși simptomele bolii Parkinson pot fi severe, acestea pot fi controlate cu succes dacă pacienții au acces la tratamentul prescris. Ne bucuram că vocea pacienților a fost auzită", a declarat Dan Răican, președintele Asociației Antiparkinson România.

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă cauzată de distrugerea anumitor neuroni care produc dopamină, substanță neurotransmițătoare, din anumiți centrii nervoși responsabili cu capacitatea organismului de a-și controla mișcările. Simptomele Parkinson devin din ce în ce mai evidente pe măsură ce boala evoluează și sunt în mare parte legate de tremur al membrelor, rigiditate a mișcărilor și în general încetinire și dificultate motorie.

Boala Parkinson este una dintre cele mai frecvente afecțiuni neurologice, despre care se estimează că ar afecta peste 4 milioane de persoane din întreaga lume. Cauza declanșatoare a acestei boli este în mare parte necunoscută, în pofida eforturilor masive de cercetare științifică și medicală. Incidența bolii crește odată cu vârsta și apare cel mai adesea între 50 și 70 ani, însă circa 4% dintre pacienți sunt diagnosticați înainte de vârsta de 50 de ani.

Potrivit statisticilor furnizate de asociațiile de pacienți, în România trăiesc circa 70.000 de persoane diagnosticate cu Boala Parkinson. Numărul pacienților poate fi însă mult mai mare, deoarece multe persoane care suferă de această boală sunt nediagnosticate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel