Medicament folosit în chirurgia cardiacă, eficient în situații neașteptate: poate salva vieți

Fiola
Un medicament utilizat pentru coagularea sângelui la pacienții cu răni grave și pierderi de sânge, pare că este mai eficient în salvarea vieții decât se știa până acum. Un studiu amplu o dovedește și se preconizează ca medicamentul să fie utilizat cu prioritate în cazurile de urgență.

Potrivit unor noi cercetări de la Școala de Medicină a Universității din Pittsburgh, pacienții cu traume grave în urma unor răni, care au primit un medicament pentru coagularea sângelui înainte de a ajunge la spital, au avut șanse mai mari de a supraviețui, decât cei care nu au priit astfel de medicamente. Rezultatele vor fi expuse la Congresul Clinic American College of Surgeons Clinical 2020 și publicate în JAMA Surgery.
Studiul multi-centru, care a avut loc de-a lungul a patru ani în Pennsylvania, Texas, Utah și Arizona, a fost conceput pentru a determina dacă administrarea acidului tranexamic (un agent de coagulare a sângelui), pacienților cu traume înainte de a ajunge la spital a îmbunătățit șansa pacienților de a supravieţuire. Pe parcursul perioadei de încercare, cercetătorii au descoperit că, deși medicamentul este sigur, nu a redus semnificativ mortalitatea în termen de 30 de zile, iar rezultatul a fost valabil la majoritatea pacienților cu risc de hemoragie în urma leziunilor lor.
Cu toate acestea, „în anumite subgrupuri care au luat drogul foarte devreme - în prima oră - sau care au avut șoc sever cu o tensiune arterială mai mică de 70 la sosirea paramedicilor, a existat o îmbunătățire a supraviețuirii”, a spus autorul principal, Francis X. Guyette, MD, profesor asociat de medicină de urgență la Pitt și medic de urgență UPMC.
Cei 903 de participanți la studiu erau expuși riscului de sângerare din cauza traumei. Jumătate au primit tratament cu acid tranexamic, iar jumătate au primit un placebo de ser fiziologic.

Medicament utilizat în chirurgia cardiacă

Când paramedicii ajung la o intervenție, este greu să se cunoască amploarea leziunilor unui pacient, ceea ce face dificilă determinarea nivelului de traume pe care l-au experimentat, astfel încât studiul a folosit măsurători simple pentru a înscrie pacienții în studiu.
„Mediul pre-spitalicesc este foarte necunoscut”, a declarat autorul principal Jason Sperry, profesor de chirurgie la Pitt și chirurgul UPMC. „Tot ce aveți sunt niște semne vitale și știți că au fost răniți. Acid tranexamic a fost administrat aproape tuturor, dacă au avut fie o frecvență cardiacă ridicată, fie o tensiune arterială scăzută.”
Acidul tranexamic este utilizat în mod obișnuit în chirurgia cardiacă pentru a ajuta la oprirea sângerării, dar studiile anterioare au sugerat că medicamentul poate prezenta riscuri - inclusiv cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale - pentru pacienții care suferă de leziuni grave. Cu toate acestea, dintre pacienții grav răniți din acest studiu care au primit medicamentul, niciunul nu a avut mai multe riscuri de apariție a acestor efecte secundare decât cei care nu au primit medicamentul. Acest rezultat sugerează că acidul tranexamic poate fi mai sigur și mai benefic pentru pacienții cu traume decât se credea inițial.
Deoarece acidul tranexamic este livrat intravenos, este ușor de stocat în mașinile speciale de intervenții. Este, de asemenea, accesibil, astfel încât paramedicii sunt mai puțin susceptibili să-l raționeze pentru pacienții despre care suspectează că au cele mai grave răni.
Având în vedere că acidul tranexamic este sigur și are beneficii în aceste subgrupuri de pacienți, dacă putem, a trebui să-l administrăm devreme și să-l oferim tuturor pacienților cu leziuni severe în domeniu”, a spus Guyette. 
Guyette și Sperry speră că descoperirile lor vor fi folosite pentru a modifica liniile directoare pentru paramedici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel