Medicamente, efecte secundare: Nu conduce mașina dacă iei așa ceva

Când iei anumite medicamente e mai bine să nu te urci la volan din cauza efectelor secundare pe care le pot avea
Dacă luați medicamente, este sigur să conduceți? Cel mai probabil, da. Totuși, experții de la Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) au alcătuit o listă cu medicamentele pe care, dacă le luați, e mai bine să nu conduceți orice tip de vehicul, fie că e vorba de mașină, autobuz, tren, avion sau barcă. Iată care sunt acestea:

Deși majoritatea pastilelor nu vă vor afecta abilitatea de a conduce vehicule, unele medicamente cu sau fără prescripție medicală (denumite și over the counter sau OTC) pot avea efecte secundare și pot genera reacții care i-ar pune în pericol pe cei care conduc vehicule, precum:

  • somnolență / moleșeală;
  • vedere încețoșată,
  • amețeală;
  • mișcarea încetinită (reacții încetinite);
  • leșin;
  • incapacitatea de a vă concentra sau de a acorda atenție;
  • greață;
  • excitabilitate.

Unele medicamente vă pot afecta capacitatea de a conduce pe o perioadă scurtă de timp după ce le luați. Pentru altele, efectele pot dura câteva ore și chiar până a doua zi. De asemenea, unele medicamente au în prospecte avertismente prin care pacienților le e recomandat să nu opereze utilaje grele dacă le iau.

Medicamente care ar putea afecta conducerea

Să știți cum medicamentele - sau orice combinație a acestora - vă afectează capacitatea de a conduce este o măsură de siguranță. Unele ar putea avea efecte periculoase. Aceste asunt:

  • opioide analgezice,
  • medicamentele prescrise pentru anxietate (de exemplu, benzodiazepinele),
  • medicamente anti-convulsii (medicamente antiepileptice),
  • medicamente antipsihotice,
  • unele antidepresive,
  • produse care conțin codeină,
  • unele tratamente pentru răceală și gripă și produse contra alergiilor, cum ar fi antihistaminice (atât pe bază de prescripție medicală, cât și OTC-urile),
  • somnifere,
  • relaxante musculare,
  • medicamente care tratează sau controlează simptomele de diaree,
  • medicamente care tratează sau împiedică simptome pentru răul de mișcare,
  • pastilele pentru slăbit, medicamentele care te țin treaz și alte medicamente cu stimulanți (de exemplu, cafeina, efedrina, pseudoefedrina).

De asemenea, evitați combinarea medicației cu alcoolul când conduceți un autovehicul.

Medicamente pentru insomnie, efecte a doua zi

Persoanele care suferă de insomnie au probleme cu adormitul. Mulți se trezesc după câteva ore, incapabili să doarmă cât trebuie. De aceea, iau medicamente pentru somn. Dimineața următoare, însă, unele medicamente pentru somn vă pot face mai puțin capabili să desfășurați activități pentru care trebuie să fiți pe deplin alerți, inclusiv condusul unei mașini.

Un ingredient obișnuit într-un medicament de somn prescris pe scară largă este zolpidem, care aparține unei clase de medicamente numite sedativ-hipnotice. FDA a constatat că medicamentele care conțin zolpidem, în special formele cu eliberare prelungită, pot afecta capacitatea de conducere și alte activități în dimineața următoare.

Persoanele care iau medicamente pentru somn ar trebui să discute cu medicul lor despre modalitățile de a lua cea mai mică doză eficientă. Nu presupuneți că medicamentele pentru somn fără prescripție medicală sunt în mod necesar alternative mai sigure.

Medicamentele pentru alergii

Pentru suferinzi, medicamentele care conțin antihistamine pot ajuta la ameliorarea multor tipuri diferite de alergii, inclusiv febra fânului. Dar aceste medicamente pot interfera cu conducerea și operarea mașinilor grele (inclusiv conducerea unui autoturism). Antihistaminicele vă pot încetini timpul de reacție, vă pot îngreuna concentrarea sau gândirea clară și pot provoca confuzie ușoară chiar dacă nu vă simțiți somnolent.

Citiți prospectul medicamentului fără prescripție și înțelegeți avertismentele înainte de a-l utiliza. De asemenea, evitați consumul de alcool și nu luați medicamente pentru somn în timp ce utilizați unele antihistaminice. Aceste combinații pot crește efectul sedativ al antialergicelor.

Cum să evitați efectele secundare

Puteți să conduceți în siguranță în timp ce luați cele mai multe medicamente. Discutați cu medicul dumneavoastră despre efectele secundare pentru orice medicament vă recomandă ca să știți exact ce se poate întâmpla. De exemplu, unele antihistaminice și medicamente pentru somn au efect mai lung decât altele. S-ar putea să simțiți efectele sedative ale acestor medicamente chiar și în ziua următoare.

Pentru a gestiona și a minimiza efectele secundare în timpul conducerii, medicul dumneavoastră poate să vă ajusteze doza, să vă recomande o altă oră la care ați luat medicamentul sau să vă schimbe medicația cu una care produce mai puține efecte secundare pentru dumneavoastră.

Iată alte sfaturi:

  • Respectați întotdeauna instrucțiunile de administrare și citiți prospectul medicamentului atunci când vă e recomandat de medic.
  • Nu întrerupeți utilizarea medicamentului decât dacă vă recomandă asta medicul.
  • Spuneți-i medicului despre toate medicamente, suplimentele și alte pastile pe care le luați, inclusiv vitamine efervescente sau suplimente pe bază de plante. Unele medicamente și suplimente dau reacții urâte când sunt luate împreună. De asemenea, spuneți-i medicului dacă aveți orice fel de reacții neașteptate la tratamentul luat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel