Medicamente în timpul sarcinii: care sunt riscurile

Medicamentele în timpul sarcinii cresc riscul de preeclampsie
Utilizarea de medicamente în timpul sarcinii a fost asociată cu un risc mai mare de preeclampsie. Studiul a analizat datele a peste 1200 de femei.

Utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii este mai frecventă la femeile cu preeclampsie decât la cele fără, potrivit unui studiu care a vizat femeile care au născut la un spital din Finlanda între 2002 și 2016. Preeclampsia este definită ca hipertensiunea arterială și prezența de proteine în exces în urină după 20 de săptămâni de sarcină, la o femeie care anterior avea o valoare normală a tensiunii arteriale. 

În analiza British Journal of Clinical Pharmacology care a vizat 1.252 de femei care au avut preeclampsie și 1.256 de femei dintr-un grup de control, fără preeclampsie, 59.5% dintre femeile cu preeclampsie și 35.5% din grupul de control au utilizat cel puțin un medicament în timpul sarcinii. În ambele grupuri, cele mai utilizate medicamente au fost antibioticele, medicamentele antihipertensive și paracetamolul (acetaminofen).

„În timpul sarcinii, anumite medicamente pot fi necesare pentru a asigura sănătatea maternă și, uneori, și a fătului. Cu toate acestea, întrucât fătul este foarte sensibil la efectele substanțelor chimice, utilizarea și alegerea medicamentelor care trebuie luate în timpul sarcinii ar trebui să fie întotdeauna luate în considerare cu atenție”, au scris autorii.

Cohorta de studiu a fost colectată din Registrul de naștere al Spitalului Universitar Kuopio, care include informații despre toate femeile care au născut la Spitalul Universitar Kuopio între anii 2002 și 2016, inclusiv informații de la aproximativ 36.000 de participante dintre care 1.252 au avut preeclampsie. Utilizarea maternă a 16 grupe de medicamente în timpul sarcinii a fost analizată de la toate femeile cu preeclampsie și 1.256 de femei din grupul de control.

Utilizarea de medicamente, risc mai mare de preeclampsie

Fiecare a doua femeie a utilizat cel puțin un medicament în timpul sarcinii, dar cele cu preeclampsie au folosit semnificativ mai mult decât cele din grupul de control (59,5% față de 35,5% din grupul de control).

În ambele grupuri de studiu, cele mai frecvent utilizate medicamente au fost antibiotice (19,5%, față de 17,0%, din grupul de control), antihipertensive (29,0%, față de 7,6% din grupul de control) și paracetamol (13,1%, față de 5,9% din grupul de control).

Femeile cu preeclampsie au utilizat în mod semnificativ mai multe benzodiazepine, paracetamol, antihipertensive și medicamente care suprimă acid decât femeile din grupul de control.

Concluzia cercetătirilor a fost că femeile cu preeclampsie au avut mai multe șanse să utilizeze medicamente în timpul sarcinii. În timp ce asocierea dintre benzodiazepine, antihipertensive și medicamente care suprimă acidul și preeclampsia poate fi explicată prin cauzalitate inversă, rămâne de clarificat asocierea paracetamolului cu preeclampsia. Deoarece paracetamolul este un medicament utilizat frecvent, sunt necesare urgent mai multe informații despre siguranța sa în timpul sarcinii, inclusiv rolul său în preeclampsie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel