Medicamentele care rămân după tratament, ARUNCATE! Asociația Colegiul Pacienților: Unele sunt EXTREM de scumpe

Medicamente
Legislația din România nu prevede modul în care pacienții cărora le-au rămas medicamente după tratament ar putea să le returneze, astfel încât acestea să poată fi folosite de alți bolnavi care au mare nevoie de ele! În unele cazuri e vorba de medicamente FOARTE scumpe!

Asociația Colegiul Pacienților atrage atenția că este necesară reglementarea procedurii de returnare a medicamentelor rămase nefolosite de către populație, cele aflate în termen de valabilitate și care nu necesită condiții speciale de păstrare!

„Până în acest moment am primit mai multe sesizări de la aparținători sau pacienți care au rămas cu medicamente antineoplazice neutilizate, aflate în termen de valabilitate, medicamente foarte scumpe decontate de CNAS, care nu au putut fi returnate medicilor curanți sau farmaciilor pentru a fi utilizate de către alți pacienți.
Un aparținător ne-a solicitat ieri sprijinul pentru returnarea a 3 cutii neutilizate de IBRANCE 125 mg, medicament folosit în tratamentul cancerului mamar, având un cost de peste 11.300 lei/cutie, deoarece i s-a comunicat atât de către medicul curant, cât și de către farmacie că medicamentele rămase se distrug, fiind considerate deșeuri periculoase.  

Legea farmaciei și normele de aplicare a acesteia nu prevăd preluarea și depozitarea medicamentelor nefolosite de către populație, chiar dacă acestea se află în termen de valabilitate.

Asociația Colegiul Pacienților solicită Ministerului Sănătății, în calitate de autoritate publică centrală în domeniul sănătății, să intervină urgent pentru reglementarea acestor situații, astfel încât să stopăm risipă de medicamente din sistemul de sănătate, prin folosirea eficientă a resurselor în vederea asigurării accesului tuturor pacienților la tratament”, se arată într-un document remis redacției. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel