Medicamentele din România nu pot fi scumpe ca la nemți. Chirițoiu: Legea diferențierii taxei clawback, cum va schimba lucrurile

Medicamente
EXCLUSIV
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței a explicat, la DC News, de ce România nu poate avea medicamentele la fel de scumpe ca Germania. El arată că diferențierea taxei clawback e doar una dintre soluțiile pentru a împiedica dispariția medicamentelor de pe piață.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței spune că România nu are cum să plătescă medicamente la fel de scumpe ca în țările Occidntale. 

„Suntem o țară mai săracă decât marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană și mi se pare legitim că dorim să avem prețuri mai mici decât țări mai bogate, cum ar fi Germania, Marea Britanie sau Suedia, ca să vă dau exemple. Cam acestea sunt țările către care pleacă medicamentele din România. (...) La medicamente avem avantajul, dacă vreți, că e un preț reglementat, companiile nu sunt libere să pună ce preț vor ele, ci trebuie să le fie aprobat de către stat. Spre deosebire de automobile sau telefoane, unde prețurile sunt libere, la medicamente există această restricție. Și atunci statul român a încercat să aibă prețuri mici față de alte state. Evident, că riscul, atunci când tu ai un preț mai mic, e să plece mărfurile de la tine din țară, iarăși face cineva speculă, cumpără ieftin din România și vinde la un preț de câteva ori mai mare în Germania. Dar cred că avem și alte soluții decât să ne resemnăm și să spunem că Domnule prețul în România trebuie să fie cât ăla din Germania, pentru că din păcate suntem mult mai săraci decât nemții. Germania este cel puțin dublu ca venit pe cap de locuitor față de România. Nu avem cum să plătim prețurile pe care le plătesc ei la medicamente”, a arătat Bogdan Chirițoiu, EXCLUSIV la DC News. 

Taxa Clawback diferențiată

O soluție pentru stăvilirea exportului paralel a fost diferențierea taxei clawback, aprobată recent de Parlament. 

„Sunt bucuros că după ani de zile de discuții în Parlament acum o săptămână cred a fost aprobată Legea, și sper că va fi promulgată, Legea care diferențiază taxa clawback. Clawback-ul eu îl văd ca un fel de taxă de volum, o reducere de volum. Sunt niște bani pe care-i pierd producătorii de medicamente. Acest reducere de volum până a cum era aceeași la medicamentele scumpe și la medicamentele generice ieftine. În sfârșit a trecut prin Parlament legea care spune că reducerea aceasta de volum, această taxă clawback este diferențiată. Va fi un procent mai mare din medicamentele scumpe care sunt sub patent și care sunt toate importate, față de medicamentele mai ieftine, generice, din care multe sunt produse în țară”, a spus șeful Consiliului Concurenței.

Inițial diferențierea taxei clawback urma să se facă pe doar două praguri, nu pe trei cum a aprobat Parlamentul.

„Deci, ăsta cred că e un lucru bun, repet, disctăm de vreo 2-3 ani de el. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. (...) Opțiunea mea este haideți să aplicăm legea asta și cu 3, dacă așa a trecut ea prin Parlament, dacă este un scandal prea mmare, apar obiecții, le analizăm la vremea aceea, dacă sunt justificate o să revenim. Dar să nu oprim o idee bună doar pentru că s-ar putea să apară niște discuții pe parcurs. 

Avantajul pe care-l vor avea pacienții

Ar mai fi o soluție, propune Chirițoiu. „Prețul la care plătește statul să nu fie prețul din CANAMED, să nu fie transparent, să fie un preț special pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. O negociere pe cost-volum mi s-a părut o idee foarte bună, sper să o folosim în continuare”.

deși scăderea taxei clawback va însemna și o scădere, în teorie, a prețurilor, discount-urile, atrage atenția jurnalistul Val Vâlcu, nu ajung la consumator, ci rămân în farmacie. „ Și Donald Trump spunea asta. Cumpărătorul nu le vede”, subliniază realizatorul emisiunii. 

„Lucrurile în România și în Europa sunt diferite față de America. În România, pentru multe dintre medicamente nu plătesc pacienții direct, ci plătește statul, prin Casa de Sănătate. Ori, reducerile aste avor fi văzute de Casa de Sănătate. Deci, nu le vede pacientul direct, dar CNAS va avea mai mulți bani și atunci va putea să ofere mai multe medicamente. Acesta este avantajul pe care-l vor vedea pacienții, că vor fi volume mai mari de medicamente disponibile sau noi medicamente pentru care nu erau bani până acum, or să fie incluse pe lista de compensate și poate că medicamente pe care trebuiau să le plătească ei din buzunar vor fi plătite de stat”, a explicat Bogdan Chirițoiu. 

Cum s-a pus capăt speculei cu măști, află în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel