Medicamentul care a revoluționat lupta cu virusul hepatitic C. Prof dr Anca Trifan: „S-a văzut din prima clipă efectul fantastic”

Pastilă. Foto. Pexels
EXCLUSIV
Descoperirea acestui medicament a fost momentul cheie, de cotitură, în tratamentul bolilor provocate de virusul hepatitic C, a arătat prof dr Anca Trifan, la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu. 

Medicamentul are a revoluționat tratamentul în cazul persoanelor infectate cu virusul hepatic C a fost Sofosbuvir.  El a fost aprobat în SUA în decembrie 2013, iar în Europa în ianuarie 2014. Față de precedentele tratamente, care erau injectabile, acesta avea și marele avantaj de a fi sub formă de pastile. 

„Sofosbuvir - ul a dechis complet ușa (spre vindecarea de infecția cu virus hepatitic C, n.r.) pentru că a demonstrat rapid că este o revoluție. A fost introdus pe piață  fără un studiu randomizat dublu orb. Nu-mi aduc aminte, de când sunt eu doctor, de când există medicină bazată pe dovezi (....) să se permită intrarea unui medicament doar cu un studiu single arm, care a demonstrat însă un răspuns virusologic susținut excepțional. El a fost revoluția, au urmat și alte antivirale, dar acesta a fost, dacă vreți, momentul de schimbare. (...) El a fost momentul cheie în dezvoltarea antiviralelor directe. (...) un antiviral oral, cu răspuns virusologic mai mult de 90% în genotipul 1. Așa, mai puțin academic spus, se vorbea în primul an după descoperirea acestui medicament, care era și foarte scump, îmi aduc aminte că hepatologii americani arătau acest medicament și spuneau că dacă îl scăpați pe jos și-l ia câinele dumneavoastră în gură, trebuie să vă luptați cu câinele să recăpătați pastila înapoi, pentru că la momentul acesta costa o mie de dolari pastila!”, a subliniat prof dr Anca Trifan, EXCLUSIV la Academia de Sănătate. 

Ce medicamente contra virusului hepatitic C se folosesc acum în România, cât durează tratamentul și cât de eficiente sunt, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel