Medicii avertizează: incidența cariilor dentare crește în perioada sărbătorilor

Incidența cariilor dentare crește în perioada sărbătorilor.Foto Icons8 Team Unsplash
Luna decembrie este despre familie, prieteni și mese îmbelșugate cu tot felul de preparate irezistibile. Printre atâtea bucurii și tentații culinare, nu luăm în seamă sănătatea noastră dentară. Totuși, există pericole pentru dinții noștri, în această perioadă, fie că vorbim de adulți ori de copii.

Principalele alimente care afectează sănătatea dentară

Potrivit dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și estetică dento-facială, cozonacii, checul, bomboanele de pom, figurinele de ciocolată în formă de Moș Crăciun sunt doar câteva dintre bunătățile care îi îndulcesc atât pe copii, cât și pe adulți. Nu lipsesc de pe masa sărbătorilor de iarnă nici băuturile, fie că vorbim de sucuri, vin fiert sau șampanie. Toate aceste produse au în comun zahărul, un cunoscut inamic al sănătății orale, ca urmare a faptului că, împreună cu bacteriile din cavitatea orală, produce acizi care distrug smalțul dinților, ducând la apariția cariilor. Doar că nimeni nu se mai gândește la acest lucru de săbători. Deși, ar trebui.

Avertisment: pericole invizibile vă pot afecta dantura

Dacă durerile, sensibilitatea dentară sau modificările de culoare a dinților sunt semne clare că se impune un consult la medicul stomatolog, specialiștii vorbesc și despre un alt pericol dificil de detectat:"Cariile interdentare sunt coșmarul oricărui doctor. Se dezvoltă între dinți, uneori foarte rapid. Ele apar după o perioadă de consum intens de alimente cariogene (dulciuri, sucuri, glucide rapide), cum ar fi sărbătorile și afectează rapid unul sau doi dinți. Pentru că se găsesc în zone nu tocmai accesibile, sunt foarte dificil de detectat cu ochiul liber, motiv pentru care mai sunt denumite și carii invizibile. Totuși, ele sapă în profunzime, iar de multe ori este prea târziu ca să mai salvăm dintele. De aici, pot apărea, pe termen lung, tot felul de anomalii dentare. Să nu uităm că sărbătorile de iarnă la noi durează peste 2 săptămâni, timp în care la fiecare masă se consumă desert, deci de mai multe ori pe zi se ia câte o doză considerabilă de zahăr, sub diferite forme. De obicei, după sărbători, avem cei mai mulți pacienți, care reclamă diferite dureri, moment în care constatăm și efecte ale obiceiurilor vicioase precum: înghesuiri dentare ori spații rezultate din diferite extracții ale dinților cariați, ori început de paradontoză. 2 din 4 pacienți vin cu astfel de probleme după sărbători", avertizează dr. Anca Oltean, medic primar ortodonție și estetică dento-facială.

Recomandări pentru sănătatea dinților în timpul sărbătorilor

Aceste atenționări nu ar trebui să ne știrbească zâmbetul. Din contră. Este suficient să urmați câteva sfaturi pentru sărbători cu adevărat fericite, cu dinți sănătoși, dar și cu un stomac mulțumit:

Pentru a preveni apariția cariilor vizibile și mai puțin vizibile, este necesar periajul dentar după fiecare masă, mai ales dacă ați servit desert ori alcool, pentru înlăturarea plăcii bacteriene. Periajul de seară și curățarea interdentară cu ață dentară au un rol foarte important în prevenirea apariției cariilor interdentae.

▪ Dacă la prânz nu aveți posibilitatea periajului, se recomandă clătirea dinților imediat după masă, pentru înlăturarea resturilor alimentare și prevenirea depunerii zahărului; consumarea unui fruct de consistență mai tare la desert (măr, pară) are un rol foarte important în curațarea plăcii bacteriene de pe dinți.

▪ Acizii produși de zahărul din alimente în combinație cu bacteriile din cavitatea orală atacă dinții în primele 20 de minute după masă. Tocmai de aceea, este importantă curățarea dinților imediat după ce ai terminat de mâncat.

▪ Clătirea cu o apă de gură este un ultim pas pentru o igienă corespunzătoare. Ea are rolul de a înlătura bacteriile existente pe mucoase, care prin periaj nu pot fi îndepărtate.

▪ Dușul bucal sau air-floss-ul este una dintre tehnicile prea puțin utilizate, dar și foarte eficiente. Poate fi chiar un cadou util de sărbători.

Și pentru că sănătatea voastră primează, propuneți-vă ca, din 2020, să mergeți regulat la un control stomatologic. Un consult o dată la șase luni și o igienă dentară corectă şi complexă pot preveni dezvoltarea cariilor și îți pot asigura un zâmbet frumos. Medicul stomatolog vă va îndruma și către un specialist ortodont, în cazul în care constată înghesuiri ale dinților sau spații care necesită corectare.

Nu uitați, prevenția este cel mai ieftin tratament al dinților, pe care îl puteți efectua singuri, acasă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel