Medicii de familie notificați de CASMB, deciși să-și facă dreptate în justiție. Așteaptă răspunsul la contestații

Trimitere de la medic
Cei aproximativ 100 de medici de familie din Capitală care au fost notificați că au de dat înapoi Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) sume între 3.000 și 90.000 de lei, pentru tratamente prescrise pacienților diagnosticați cu hepatită cronică sau insuficiență renală cronică, intenționează să dea în judecată CASMB dacă argumentele lor nu vor fi luate în considerare. Pacienții se tem că din cauza acestor „datorii”, medicii se vor teme să le mai dea rețete pentru tratamentele scumpe de care au nevoie. 

Aproximativ 100 de medici din București s-au trezit zilele acestea cu notificări prin care li se impune să plătească, în decurs de 10 zile lucrătoare, Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, sume cuprinse între 3.000 și 90.000 de lei, pentru că la un control s-a constatat că acte din dosarele în baza cărora mai mulți pacienți au primit tratamente pentru hepatită cronică și insuficiență renală cronică, în perioada 2014-2015, nu erau în regulă.

Numai că aceste dosare nu sunt întocmite sau girate de medicii de familie, ci sunt compuse de medici de alte specialități și aprobate și gestionate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În cazul pacienților cărora CNAS le aprobă tratamente pentru hepatită cronică și insuficiență renală cronică, medicii de familie nu fac decât să prelungească rețetele pentru tratamentul aprobat, la ei ajungând doar o copie a deciziei de aprobare a tratamentului de la Casa de Sănătate.

Au depus contestații 

Dr Marina Pîrcălabu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din București și județul Ilfov (PMFB), a anunțat, ieri, într-o conferință de presă, că dintre cei aproximativ 100 de medici care au fost notificați, o parte au contestat deja decizia CASMB și, că dacă nu vor fi luate în considerare argumente lor, vor merge în instanță.

„De câteva săptămâni au fost notificați (...) de către CASMB că ar fi datori cu niște sume mari ce reprezintă datorii către Casa de Asigurări și anume contravaloarea tratamentelor prescrise de aceștia pentru bolnavii lor cronici cu hepatită sau cu insuficiență renală cronică. (...) Până acum e vorba de aproximativ 100 de medici din București. Atâți au fost controlați, nu că doar atâția au fost găsiți cu 'vini'. Toți medicii care au fost controlați în urma raportului Curții de Conturi, toți au fost găsiți cu diverse vini de acest gen administrative. (...) Așteptăm răspunsul la aceste contestații și noi sperăm să fie luate în considerare explicațiile noastre, dacă nu, intenționăm să acționăm în judecată, pentru că experiențele de până acum ne-au demonstrat că în general comisia de arbitraj susține opinia casei județene!, a declarat Marina Pîrcălabu.

Ea a explicat că medicii sunt puși să plătească tratamentele pacienților „pentru că hârtiile nu sunt conforme", cu penalizări, deși paguba nu există, întrucât pacienții în cauză au fost vindecați prin tratamentele respective.

Medicii de familie, „vinovați” pentru nereguli în acte care nu țin de ei

„Ne găsim în situația în care suntem puși să plătim aceste tratamente pentru că hârtiile nu sunt conforme. E vorba doar despre circuitul hârtiilor, nu de tratamente abuzive, nepotrivite, e vorba doar despre hârtii care uneori nu respectă formatul cerut. Nu există niciun fel de prejudiciu, ni se pare aberant acum să ni se impute aceste valori imense ale medicamentelor cu penalizări și dobânzi (...) S-au realizat niște rapoarte de control în baza cărora am fost notificați. Nu suntem de acord, ni se pare nu doar umilitor și nedrept, ni se pare de-a dreptul abuziv. Intenționăm să acționăm în așa fel încât să fie anulate aceste rapoarte, pentru că nici noi și nici pacienții nu purtăm nicio vină că legile sunt imperfecte și uneori nu sunt corelate între ele. (...) Vrem anularea acestor rapoarte de control, pentru că degeaba spune '„Nu mai ești dator", dar la controlul următor se întâmplă exact aceeași problemă. (...) Trebuie făcute ajustări legislative în protocoalele de prescriere", a afirmat Pîrcălabu.

În cadrul conferinței de presă, managerul Institutului „Matei Balș", prof.dr. Adrian Streinu Cercel, a menționat că a discutat cu Ministrul Sănătății, care i-a spus că nu trebuie dat niciun ban la acest moment.

„Am discutat și cu doamna ministru aceste aspecte, a discutat și domnia sa cu președintele CNAS, s-a ajuns la concluzia că e vorba doar de o notificare a medicilor de familie și la comisia de arbitraj aceste lucruri vor fi lămurite, sper că așa se vor întâmpla lucrurile și că în momentul de față, din ce mi s-a spus, nu trebuie să dea nimeni niciun fel de leu. Mi s-a atras atenția că e vorba despre notificări și nu de imputări", a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

În replică, Pîrcălabu a spus că în notificări se menționează clar că medicii sunt obligați să achite sumele imputate în 10 zile lucrătoare, altfel se vor pune popriri.

La sumele imputate, unele cabinete s-ar putea închide

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a declarat că nu e normal să se ajungă la comisia de arbitraj și nici ca medicii să fie priviți ca „vinovați".

„Apar periodic aceste notificări care vin să ia înapoi din veniturile medicilor de familie, unele dintre sumele despre care vorbim se referă la veniturile unui cabinet pe durata de un an, or asta înseamnă că toată activitatea cabinetului respectiv trebuie să se închidă (...) dacă banii trebuie dați înapoi. Nu există niciun fel de prejudiciu, acești pacienți au fost tratați, unii dintre ei sunt complet vindecați, au beneficiat de tratamentul care a fost prescris", a subliniat Alexiu.

Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Marinela Debu, a declarat că cea mai mare teamă a pacienților este aceea că medicii vor refuza să mai prescrie aceste tratamente de teamă să nu le fie imputate, iar pacienții vor fi nevoiți să facă drumul către medicul specialist de fiecare dată când au nevoie de tratament, ceea ce e greu de crezut că-și vor permite toți. Pentru că „ceva nu e exact la liniuță", mulți pacienți ar putea rămâne fără tratamentul vital, a punctat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel