Medicii de familie, SCANDALIZAȚI! „SNMF cere demiterea consilierului Virgil Guran și așteaptă scuze publice”

Medic
Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită demiterea urgentă a lui Virgil Guran, consilierul primului ministru Ludovic Orban şi aşteaptă scuze publice adresate corpului medical. De asemenea, medicii de familie cer de urgent consultări pentru lămurirea problemelor. 

Într-un punct de vedere transmis redacției, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) anunță că „solicită demiterea urgentă a domnului Virgil Guran, consilierul primului ministru Ludovic Orban şi aşteaptă scuze publice adresate corpului medical”.

„În cadrul unei emisiuni televizate, acesta a afirmat: „Trebuie să iei măsuri, dacă nu eşti ferm vei pierde. Şi trebuie să înţeleagă toată lumea. Cine vrea să trimită medici să moară? (...) Ce să facem? E ca la militari, îi trimiţi la război, mai mor unii dintre ei, din păcate”.

Declaraţia a fost făcută în contextul reacţiei mediciilor de familie la afirmaţia Ministrului Sănătăţii care a anunţat că aceştia se vor deplasa la domiciliile celor confirmaţi pozitiv. Precizăm că medicii de familie nu dispun de maşini care pot fi decontaminate, nu dispun de echipamente potrivite şi nici de posibilitatea de a se echipa şi dezechipa în condiţii de siguranţă.

Declaraţia lui Virgil Guran, reprezentant al Executivului, este cinică şi iresponsabilă, militarii merg la război înarmaţi, nu ca medicii de familie, cu mâinile goale. Lipsa de respect pentru medici şi lipsa de empatie faţă de pacienţi îl descalifică pentru orice funcţie publică. Sperând că declaraţia acestui consilier este o părere personală şi nu reprezintă poziţia Guvernului român, SNMF cere urgent demiterea sa” se arată în comunicat. 

Cer de urgență consultări

Într-un al doilea document remis redacției, reprezentanții Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF) solicită autorităților să inițieze de urgență consultări cu medicii de familie pentru gestionarea corectă și eficientă a actualei situații legate de pandemia de COVID-19.

„După șapte luni de pandemie s-ar părea că lucrurile evoluează cât se poate de îngrijorător în ceea ce privește controlul răspândirii infecției cu SARS CoV-2. Este momentul ca autoritățile să înțeleagă faptul că gestionarea pandemiei nu se poate face 'doar pe hârtie' și 'la televizor', fără să se țină cont de opiniile celor care sunt zilnic în contact cu pacientul. Este anormal ca autoritățile să profite în mod repetat de capacitatea de tampon a medicilor de familie, categorie pe care cu îndârjire au uitat să o menționeze în comunicările lor. Solicităm ferm autorităților să inițieze de urgență consultări cu SNMF pentru gestionarea corectă și eficientă a actualei situații. Lipsa acestor consultări este una dintre cauzele situației epidemiologice actuale”, se arată într-un comunicat transmis redacției.
Potrivit SNMF, „se împlinesc șapte luni de la declararea stării de urgență în România, o perioadă suficientă pentru a înțelege care sunt nevoile pacienților și cum ar trebui instituțiile statului să le satisfacă într-o cât mai mare măsură”.

SNMF reamintește faptul că în 15 martie, odată cu declararea stării de urgență, a avut loc practic blocarea accesului pacienților non-COVID la spitale, închiderea temporară a celor mai multe cabinete din ambulatoriile de specialitate și transferarea îngrijirilor asigurate până atunci de către spitale și ambulatoriile de specialitate către medicii de familie.

Sursa citată atrage atenția că medicii de familie au preluat în toate aceste șapte luni sarcini foarte diverse, cele mai multe cu caracter de noutate pentru profesia medicală în general, dar și pentru specialitatea Medicina de Familie:

- triaj epidemiologic pentru cazurile suspecte de infecție cu SARS-CoV-2;
- monitorizarea pacienților pozitivi izolați la domiciliu (chiar și în perioada în care pacienții izolați ar fi trebuit în mod legal să fie internați, dar autoritățile au preferat în unele zone să încalce legea);
- monitorizarea contacților direcți (de multe ori uitați de autorități);
- rezolvarea urgențelor care nu aveau acces la servicii specializate;
- îngrijirea pacienților cu afecțiuni cronice (chiar și în cazul pacienților cu afecțiuni care în perioada anterioară stării de urgență erau monitorizați exclusiv în mediul spitalicesc);
- vaccinarea copiilor și adulților (fiecare medic de familie ridicând personal vaccinurile de la Direcția de Sănătate Publică la care este arondat, aflată uneori la zeci de kilometri distanță de cabinetul și/sau domiciliul său);
- achiziționarea tipizatelor necesare funcționării cabinetului (de la Casele Județene de Sănătate și de la Direcțiile de Sănătate Publică), deși actuala pandemie necesită o comunicare prin formulare exclusiv online;
- asigurarea suportului informațional, medical și emoțional pentru pacienți;
- implicarea în demersuri pur birocratice necesare populației, dar care nu sunt specifice practicii medicului de familie (legătura cu angajatori, școală, autorități etc.);
- implementarea unor prevederi legislative care se modificau într-un ritm năucitor și care erau neconcordante unele cu altele (eliberarea de concedii medicale, etc.). Aceste neconcordanțe au creat neajunsuri foarte mari pacienților, angajatorilor, medicilor de familie;
- elaborarea de circuite și implementarea strict prin eforturi proprii a măsurilor destinate prevenirii infectării cu SARS-CoV-2 a personalului și a pacienților (în condițiile în care autoritățile au neglijat cu desăvârșire acest aspect);
- aplicarea responsabilă și sigură din punct de vedere epidemiologic a unor decizii nejustificate ale decidenților (reintroducerea cardului de sănătate de la 01.10.2020 în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate, obligativitatea eliberării avizelor epidemiologice și adeverințelor de sport pentru toți cei care frecventează vreo formă de învățământ, chiar și pentru cei care desfășoară cursuri online);
- semnalarea continuă a nefuncționalităților sistemului sanitar și transmiterea lor către autorități, deși, din păcate, nu s-a ținut cont de atenționările practicienilor, mai arată SNMF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel