Medicii nefrologi tratează pacienții cu cele mai multe complicații
25 dec 2018 / 16:10
Medicii nefrologii tratează pacienții cu cele mai multe complicații potrivit unui studiu publicat recent, care a analizat 2,5 milioane de participanți. Pacienții cu boli de rinichi au avut cel mai mare număr de comorbidități, cel mai mare număr de pilule care trebuie luate și cel mai mare risc de mortalitate.
de  Alexandra Mănăilă
Durerile de spate

Tot acești bolnavi sunt cei s-au clasat pe locul doi, după pacienții cu boli infecțioase, la capitolul numărului de medici consultați, precum și a duratei medie a spitalizărilor lor, conform studiului canadian.

,,Pacienții cu boli de rinichi sunt extrem de vulnerabili și au nevoie de îngrijiri speciale, dar nefrologia este o disciplină neglijată în multe sisteme europene de sănătate. Este timpul pentru o mai bună finanțare a nefrologiei, precum și pentru mai multe eforturi de a crește gradul de conștientizare a bolilor renale în rândul populației”, a explicat prof. dr. Carmine Zoccali, președinta ERA-EDTA.

Complexitatea pacienților variază substanțial între diferitele specialități medicale este una dintre concluziile cercetării. O altă constatare importantă este că nefrologii tratează cei mai complexi pacienți.

În acest studiu, complexitatea a fost definită de nouă indicatori: numărul de comorbidități, prezența bolilor psihice,  numărul de tipuri de medici implicați,  numărul de medici implicați, numărul de medicamente prescrise,  numărul vizitelor de urgență,  rata efectelor adverse clinice (deces, spitalizare), riscul de a fi plasat în îngrijire pe termen lung și  riscul decesului cauzat de toate cauzele. În perioada de urmărire de un an, 21.792 pacienți (0,8%) au decedat și 217.920 (8%) au fost internați.

După cum au subliniat autorii studiului, plata către instituțiile de asistență medicală se bazează frecvent pe volumul pacienților, nu pe complexitatea pacienților, dar în opinia lor, factorii de decizie ar trebui să țină cont mai mult de complexitate și să investească mai mult în tratamentul pacienților vulnerabili.

,,Aceasta este o concluzie foarte importantă, iar în acest context trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la modul de prevenire a bolii renale cronice", a afirmat prof.dr. Zoccali, după cum informează Eurekalert.org.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?