Medicina viitorului. Dispozitivul care monitorizează cancerul de acasă
20 oct 2020 / 10:21
Un dispozitiv portabil, cu un mecanism similar monitoarelor pentru diabet, măsoară un biomarker pentru cancer din sufragerie.
de  Florina Pop
Cancer

Cercetătorii de la universitățile McMaster și Brock au creat prototipul pentru un dispozitiv portabil care măsoară un biomarker pentru cancer. Acesta, susțin autorii invenției, poate fi folosit și de acasă și ar îmbunătăți accesul la testarea diagnosticului.

Aparatul funcționează la fel ca monitoarele pe care le folosesc diabeticii:  un utilizator ar amesteca o picătură de sânge într-un flacon de lichid reactiv, apoi ar pune amestecul pe o bandă și l-ar introduce într-un cititor. În câteva minute, dispozitivul ar măsura un antigen care indică gradul în care este prezent cancerul. Prototipul a fost conceput pentru a monitoriza antigenul specific prostatei și tehnologia poate fi ușor adaptată pentru a măsura alți markeri, în funcție de forma cancerului sau a altor boli cronice.

Dispozitivul ar permite și monitorizarea stării de sănătate după tratament.

”Acesta este un alt pas către medicina cu adevărat personalizată. (...) Ne îndepărtăm de echipamentele centralizate, bazate pe laborator, pentru acest tip de testare. Acest lucru ar face monitorizarea mult mai accesibilă și ar reduce numărul de ori în care pacienții trebuie să plece de acasă pentru a furniza probe de sânge”, mai susțin cercetătorii, într-un comunicat.

Noul dispozitiv va intra în teste înainte să primească aprobările de reglementare care ar permite producția comercială.

Studiul, AICI.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?