Medicul care a făcut anestezia copilului intrat în comă la stomatolog, explicații

Medicul care a făcut anestezia în cazul copilului de la Pitești intrat în comă la o clinică stomatologică a explicat ce s-a întâmplat. 

Copilul de 4 ani internat noaptea trecută la Spitalul Grigore Alexandrescu este în continuare în comă, intubat și ventilat mecanic, iar medicii spun că prognosticul lui este rezervat. 

Dr Adrian Dinescu, medicul care a făcut anestezia generală copilului a explicat ce s-a întâmplat înainte, în timpul și după intervenția de la clinica stomatologică unde s-a produs incidentul. 

„Practic această tehnică de analgosedare de câțiva ani, cu o experiență de peste 400 de cazuri, adică în niciun caz nu era primul caz la care particip sau la care am fost responsabil de acest act medical. (...) Strict în această clinică am avut undeva la peste 100 de pacienți, fără nicio problemă”, a spus medicul. 

El susține că nu a verificat autorizațiile clinicii înainte de procedură. „Pacienții erau propuși pentru analgosedare după consulturi stomatologice prealabile și aveau indicație pentru acest tip de tehnică, din mai multe motive: pacient necooperant, eșec terapeutic prin diverse alte metode sau pacient cu probleme, de exemplu copiii cu autism (...) Nu eram informat când expiră autorizația, dacă există și pe ce durată este eliberată. Ce pot să vă spun din câte știu în mod foarte clar este că există autorizație pentru substanțele utilizate în acest act medical”, a arătat Dr Adrian Dinescu, în direct la B1TV.

Medicul a explicat că stomatologul și el l-au consultat pe micuț înainte de intervenție, iar că el a vorbit cu părinții, pe care-i cunoștea, de altfel, și că nimic nu prevedea această reacție în urma anesteziei. Anestezistul presupune, însă, că este posibil ca micuțul să fi avut o reacție la una dintre substanțe.  

„Pacientul este văzut de medicul stomatolog, poate în mai multe ședințe, cât e nevoie să se ia decizia că nu se poate face tratamentul decât utilizând sedarea. (...) De cele mai multe ori sunt solicitat când nu există altă soluție. (...) orice act medical care presupune sedare, sau acest tip de sedare sau anestezie, presupune un consult preanestezic efectuat cu pacientul și familia acestuia, în cazul minorului, mai ales, și în condițiile date nu existau suspiciuni pentru patologii importante subiacente și așa mai departe, cum există poate în alte cazuri (...) ca orice tehnică anestezică, procedura a început cu o inducție, s-a petrecut undeva la ora 15.30, și la 45 de minute de la debutul analgosedării și debutul tratamentului stomatologic, în cursul menținerii anesteziei, sau sedării mai degrabă, cu propofol, pacientul a avut o instabilitate hemodinamică brutală, cu brahicardie severă, cu fenomene de desaturare importante pentru care am instituit manevre de resuscitare cardio-respiratorie, iar în timpul manevrelor am solicitat și ambulanța SMURD pentru a asigura un cadru cât mai optim acestui eveniment. (...) În niciun caz nu mă erijez în organ de anchetă medicală, dar există mai multe ipoteze. Nu pot să fiu sigur, ar fi absurd. (...) Prognosticul copilului este rezervat, are o suferință neurologică importantă. (...) Am făcut genul acesta de intervenții, această tehnică am folosit-o și la intervenții de 4-6 ore, cu rezultate remarcabile de altfel. (...) Menținerea sedării în cazul de față a fost realizată cu propofol, și aș putea suspecta că a existat o reacție la propofol de la un punct încolo. (...) În astfel de situații nu sunt necesare analize, când au fost solicitate erau absolut normale și oricum intervențiile nu presupun riscuri hemoragice importante. (...) Este primul meu caz cu o asemenea anvergură nefericită”, a detaliat acesta.

Medicul spune că el cunoștea familia micuțului, care mai are un băiat care și el a trecut prin astfel de anestezii de două ori. „Cu părinții mi-am petrecut noaptea, pe lângă faptul că-i cunoșteam, pentru că băiatul cel mare al acestei familii a beneficiat de două ori de această tehnică de analgosedare pentru intervenții stomatologice”. 

Dr Adrian Dinescu spune că deja a dat declarații la Polițe despre acest caz, după ce a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Pitești cu micuțul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel