Menopauza, întârziată printr-o viață sexuală activă

Cercetătorii au descoperit că femeile care au raportat că au avut activitate sexuală săptămânal au o probabilitate mai mică de 28% să aibă menopauză precoce decât cele care au făcut sex mai puțin de o dată pe lună.  

În mod similar, cele care au făcut sex lunar aveau 19% mai puține șanse să fi făcut menopauză precoce - decât cele care au făcut sex mai puțin de o dată pe lună, notează CNN.
În timp ce studiul nu a analizat motivul legăturii, autorii au spus că urmele fizice ale contactului intim pot semnala organismului că există posibilitatea de a rămâne însărcinată. Dar pentru femeile care nu fac sex frecvent la vârsta de mijloc, o menopauză precoce poate avea un sens mai biologic.
„Dacă nu te vei reproduce, nu are rost să ovulezi - ești mai bine să folosești această energie în altă parte", a spus Megan Arnot, autorul principal al studiului și candidat la doctorat în antropologie evolutivă la University College London.

În timpul ovulației, o femeie este mai sensibilă la boli, deoarece sistemul imunitar este afectat, a spus Arnot. Dacă sarcina este puțin probabilă din cauza lipsei de activitate sexuală, asta înseamnă că nu ar fi benefic pentru organism să aloce energie procesului de ovulație.

În schimb, a spus ea, concluziile susțin „Ipoteza bunicii", teorie care sugerează că menopauză a evoluat inițial la om pentru a reduce „conflictul de reproducere" între generațiile diferite de femei și pentru a se asigura că nepoții lor supraviețuiesc și „Poate exista un comerț energetic biologic. - între a investi energie în ovulație și a investi în altă parte - cum ar fi menținerea activă prin îngrijirea nepoților ", a spus Arnot.

Cercetarea se bazează pe Studiul de Sănătate al Femeii Across the Nation, o privire unică asupra sănătății femeilor de la vârsta de mijloc care a început în 1996. Cele aproape 3.000 de femei din setul de date au avut o vârstă medie de 45 de ani când a început studiul, au avut câte doi copii în medie și erau în mare parte căsătoriți sau într-o relație. Aproximativ 45% dintre femei au prezentat o menopauză naturală la vârsta de 52. Interviurile au fost realizate pe o perioadă de 10 ani.

La începutul studiului, niciuna dintre femei nu a intrat încă la menopauză, dar 46% erau în perioada peri-menopauză timpurie (începând să prezinte simptome de menopauză precum perioade menstruale neregulate și bufeuri), iar 54% erau pre-menopauză (având cicluri regulate și care nu prezintă simptome de peri-menopauză sau menopauză).
În analiza lor, cercetătorii au exclus factorii care ar fi putut explica asociația, inclusiv nivelul de estrogen, educația, indicele de masă corporală (IMC), rasa, obiceiurile de fumat și când o femeie și-a început prima dată perioada menstruală.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel