MESALAZINUM - prospect

Foto: Pixabay
MESALAZINUM – prospect. Acțiune: Acid 5-aminosalicilic, componenta activă a sulfasalazinei; antiinflamator care inhibă probabil sinteza de prostaglandine și leucotriene la nivelul mucoasei gastro-intestinale.

MESALAZINUM – prospect:

Denumiri comerciale: MESALAZINA SOFARPHARM, PENTASA, SALOFALK

Forma: supozitor - suspensie rectală, comprimate gastrorezistente, comprimate cu eliberare prelungită

Indicații: Colită ulceroasă și proctită, în tratamentul episoadelor acute și pentru prevenirea recidivelor. Boală Crohn, în trat. episoadelor acute.

Contraindicații: Acidul 5-aminosalicilic nu se va administra în caz de: hipersensibilitate la acidul salicilic și derivații săi, tulburări hepatice și renale severe, ulcer  gastroduodenal, diateză hemoragică (predispoziție la sângerare). De asemenea, nu va fi administrat sugarilor și copiilor mici, datorită insuficientei experiențe la această grupă de vârstă.

Atenție!: Trebuie efectuată o hemoleucogramă completă și examenul de urină. Ca o conduită generală, se recomandă teste cu 14 zile înainte de începerea tratamentului și apoi de 2-3 ori la intervale de 4 săpt. Dacă rezultatele sunt normale, sunt necesare la fiecare 3 luni sau la apariția unor semne de boală, următoarele teste: ureea serică, nivelul creatininei, sedimentul urinar. Pacienții trebuie să fie monitorizați pentru creșterea valorilor methemoglobinei. La pacienții cu tulburări ale funcției pulmonare, în special astm bronșic, este necesară supravegherea dozei. La pacienții cu hipersensibilitate cunoscută la sulfasalazină, trat. cu mesalazină poate fi început numai sub strictă supraveghere medicală. Dacă apar semne acute de intoIeranță: crampe, durere abdominală acută, febră, cefalee severă și urticarie, trat. trebuie întrerupt imediat. Nu se va administra în primele trei luni de sarcină decât la indicația strictă a medicului. Dacă trat. este necesar, se va întrerupe alăptarea.

Reacții Adverse: Efecte adverse gastrointestinale: rar disconfort abdominal, diaree, flatulență, greață, vomă. Efecte adverse SNC: în cazuri izolate amețeli și dureri de cap. Reacții de hipersensibilitate: rar reacții de hipersensibilitate care nu sunt dependente de doză și sunt comune acidului salicilic și derivaților săi (rash alergic, febră medicamentoasă, bronhospasm, peri- și miocardită, pancreatită acută și nefrită interstițială). Sporadic cazuri de alveolită alergică și pancolită. Rar artralgii și mialgii, modificări ale hemoleucogramei (neutropenie și trombocitopenie, methemoglobinemie). Foarte rar creșterea transaminazelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel