Mielom multiplu: terapie întârziată în funcție de rasă sau etnie

Mielom multiplu
Pacienții cu mielom multiplu trebuie să înceapă terapia cât mai curând posibil. Totuși, există unele categorii de persoane care au o întârziere în inițierea tratamentului, arată studiile.

Pacienții afro-americani și cei hispanici cu mielom multiplu încep tratamentul semnificativ mai târziu decât pacienții albi, potrivit unui nou studiu publicat astăzi în Blood Advances. Studiul a constatat că, în medie, a durat aproximativ trei luni pentru ca pacienții albi să înceapă terapia nouă după diagnostic, în timp ce, atât pentru afro-americani, cât și pentru hispanici, a durat aproximativ cinci luni.

Timpul dintre diagnostic și tratament este esențial pentru rezultatele mielomului multiplu. Dacă tratamentul este întârziat, pacienții cu mielom multiplu pot suferi leziuni ale organului, disfuncții renale, anemie, fracturi, infecții și alte afecțiuni grave. Cele mai bune practici sunt inițierea pacienților pe medicamente imunomodulatoare, cum ar fi inhibitori de lenalidomidă și / sau proteazom. Utilizarea acestor terapii a făcut numărul supraviețuitorilor mai mult decât dublu, la pacienții cu mielom în ultimul deceniu.

„Am remarcat ca minoritățile nu sunt introduse la tratament suficient de devreme pentru a obține caștiguri clinice adecvate”, a spus Sikander Ailawadhi, de la Clinica Mayo Florida și autorul principal al studiului. „Deoarece analiza noastră se bazează pe datele despre pacienții Medicare, aceste disparități nu pot fi atribuite diferențelor de acoperire a asigurării. Pacienții nu primesc tratament în mod egal, chiar și în acest cadru de acces egal."

Cercetătorii au analizat datele din baza de date a „Epidemiologia de supraveghere și rezultatele finale (SEER) –Medicare”, din 2007 până în 2013. Studiul a inclus 3.504 pacienți albi, 858 afro-americani și 468 hispanici. Analiza lor a constatat că durata medie de timp între diagnosticul mielomului multiplu și începerea tratamentului pentru pacienții albi a fost de 2,7 luni, comparativ cu 4,6 luni pentru hispanici și 5,2 luni pentru afro-americanii. Ratele transplantului de celule stem autolog în termen de un an de la diagnostic, considerat standardul de îngrijire pentru pacienții eligibili, a crescut printre albi și afro-americani, dar nu și pentru hispanici.

Rata de supraviețuire, similară în toate grupurile 

Deși acest studiu a descoperit că supraviețuirea medie a fost similară la toate grupurile, comparația cu studiile anterioare sugerează că rata de supraviețuire a afro-americanilor, în special, nu a crescut atât cât ar putea cu un acces egal și oportun la tratament. Autorii sugerează că întârzierea inițierii tratamentului ar fi putut inhiba rezultatele de supraviețuire, în mod normal mai bune, ale afro-americanilor, dar acest lucru ar trebui confirmat într-un alt studiu.

O observație încurajatoare în studiu a fost tendința de creștere a începerii acestor terapii în primele șase luni de la diagnosticul de mielom multiplu pentru toate cele trei tipuri de rasă / etnie pe durata studiului. Cu toate acestea, această creștere a fost mai accentuată în rândul pacienților albi și hispanici, în comparație cu afro-americanii.

De asemenea, studiul a constatat că costurile medicale au fost cele mai mari în rândul pacienților hispanici. Costurile medicale totale lunare pentru albi au fost de 10.143 dolari, față de 11.546 dolari pentru afro-americani și 12.657 dolari pentru hispanici. Cercetătorii sugerează că suma mai mare s-ar putea datora în parte costurilor mai mari de spitalizare, eventual suportate ca urmare a complicațiilor datorate tratamentului întârziat.

"Deși sunt necesare cercetări viitoare pentru a investiga cauzele posibile ale disparităților rasiale observate, sperăm că înțelegerea și abordarea acestora va duce la accesul mai echitabil la îngrijirea sănătății, la costuri și profiluri de rezultate pentru toți pacienții cu mielom multiplu, indiferent de rasă sau etnie", a spus dr. Ailawadhi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel