Mini-accidentul vascular cerebral, semnalul de alarmă dinaintea AVC-ului fatal

Accident vascular cerebral
Mini-accidentul vascular cerebral (mini-AVC sau AIT) poate dura și câteva minute și poate trece fără să-ți dai seama. Dar de cele mai multe ori prevestește un AVC în toată regula, care poate fi fatal. Iată ce trebuie să știi despre el: 

Mini-accidentul vascular cerebral (mini-AVC), pe numele său „adevărat” accidentul ischemic tranzitor (AIT), este deseori ignorat, pentru că simptomele lui durează de la câteva minute până la 24 de ore. Dar el prefigurează adesea un accident vascular cerebral (AVC) complet și posibil fatal!

AIT sunt cauzate de un cheag sau blocaj al unui vas sanguin la nivelul creierului, doar că blocajul în cauză este pe termen scurt. Cheagul se dizolvă de obicei singur sau se deblochează, iar simptomele date de ele durează de obicei o perioadă scurtă de timp.

Statisticile spun o parte din poveste:

Un AIT se întâmplă înainte de aproximativ 12% din toate AVC-urile. Într-un studiu, aproximativ 12% dintre persoanele care suferă de AIT au decedat în decurs de un an.

Riscul de a avea un accident vascular cerebral complet este cel mai mare în primele 90 de zile care urmează unui AIT. Aproximativ 9 până la 17% dintre pacienții care suferă de AIT au un AVC în acest interval. Dacă credeți că aveți un accident ischemic tranzitoriu, solicitați imediat asistență medicală, pentru că AIT-urile sunt de regulă urmate de AVC-uri severe, arată experții de la Asociația Americană a Inimii (AHA)

Factori de risc și tratamente pentru mini-AVC

Oricine poate avea un AIT, dar riscul crește odată cu vârsta. Dacă ați avut anterior un accident vascular cerebral, acordați o atenție deosebită semnelor accidentului ischemic tranzitoriu, deoarece acestea ar putea prevesti un al AVC în viitorul foarte apropiat.

Factorii de risc sunt fumatul, bolile cardiovasculare, diabetul și cheagurile de sânge numite embolii. Când un  AIT se produce la un tânăr fără factori de risc clari, pacientul ar putea fi trimis la un neurolog pentru testare pentru a exclude vasculita, disecția arterei carotide și alte tipuri de leziuni sau infecții.

De ce este AIT o urgență?

În cazul unui accident ischemic tranzitor (AIT) simptomele se pot rezolva rapid. Imediat ce le remarcați sunați la 112. 

Semnele unui AIT sunt: 

- Slăbiciune, amorțeală sau paralizie pe o parte a corpului,
- Vorbire neclară sau dificultăți de înțelegere a altora, 
- Dificultăți de vedere / orbire la unul sau la ambii ochi, 
- Ameţeală, 
- Cefalee severă fără cauză aparentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel