Ministrul Finanțelor, dotarea medicilor de familie: "N-am pus niciodată problema banilor"

Ministrul Finanțelor la dezbaterea DC Media Group
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat la dezbaterea DC Media Group că peste circa 2 luni se va lansa un program pentru medicii de familie, finanțat de Banca Mondială.

Ministru Finanțelor, Eugen Teodorovici, a amintit în discursul său de la dezbaterea DC Media Group despre o viitoare schimbare radicală de cadru legislativ, despre un program finanțat de Banca Mondială pentru dotarea medicilor de familie cu echipamente și o schemă care să le permită să salarizeze personalul și să cumpere ambulanțe dacă doresc. Oficialul a adresat și o întrebare retorică legată de bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cum își gestionează aceasta banii, care anul acesta sunt cu 17,2 % mai mulți față de anul trecut.

"N-am pus niciodată problema banilor"

Ministrul Teodorovici a vorbit la începutul intervenției sale despre soluțiile analizate pentru ca circa 3.500 de copii cu diabet să aibă o viață mai bună.

"Ne chinuim de aproape un an de zile să oferim posibilitatea instalării de dispozitive moderne pentru cei 3.500 de copii cu diabet și tot ne lovim de tot felul... S-a discutat despre crearea unei platforme pentru diabetici, pentru copii și care să permită accesul părinților de copii diabetici, care să fie legată de diabetolog. Un concept modern. N-am pus niciodată problema banilor. Nu cred că m-ați auzit vreo dată să discut de o lipsă a banilor mai ales când vine vorba de viața oamenilor și mai ales viața copiilor", a precizat ministrul Finanțelor.

Potrivit acestuia, în următoarele zile se va da un document "foarte clar" – cum l-a descris oficialul – și se va face o schimbare radicală de cadru legislativ. La ambele, ministrul s-a declarat foarte hotărât să le ducă la bun sfârșit.

"Vreau să văd și eu măcar un lucru dus la bun sfârșit, să știm cu toții că pe această zonă lucrurile sunt clare, știe fiecare ce are de făcut", a mai afirmat acesta.

"De ce doar 6,5% se duc pe asistență medicală primară și restul este în spitale?"

Eugen Teodorovici a afirmat că bugetul Casei Naționale din 2019 e cu 17,2% mai mare față de cel de anul trecut:

"E cineva în stare să-mi spună mie, cu mâna pe inimă, că din acest buget se cheltuie cel puțin 60%-65% pentru interesul direct al pacientului? Eu zic că nu. Și mi-aș dori foarte mult să începem o discuție pentru a vedem cum 60% din banii națiunii, ai românilor, se duc cu adevărat către zona medicală, către interesul pacientului. De ce doar 6,5% se duc pe asistență medicală primară și restul este în spitale? Cred că e o întrebare retorică al căruit răspuns îl știți cu toții mai bine decât îl știu eu. (...) E o situație ce trebuie să ne dea de gândit. De ce doar 6,5% se duce pe partea primară. Fac eu partea de politică (n. r. de sănătate) ca ministru de Finanțe? Nu trebuie să vină Casa și să zică: din această zonă hai să finanțăm prevenția în zona de cardio. De ce?".

Teodorovici a mai afirmat că și-ar dori ca la Casă să fie angajate persoane cu probleme medicale în speranța că odată acolo vor servi "cu adevărat", spune el, interesele pacienților.

"Vedem cu toții că se cere un buget mai mare, mai mare. (...) Haideți să schimbăm lucrurile din interior și o să vedem câte fonduri rămân disponibile, pe care nu vrea să le ia statul, ci el lasă disponibile . (...) Nu va fi niciodată la Ministerul de Finanțe vreo respingere de solicitare de fonduri pe tot ce ține de viața românilor", a adăugat Teodorovici.

Acord cu Banca Mondială pentru medicii de familie

Ministrul Finanțelor a mai declarat că se va semna un acord cu Banca Mondială pentru un împrumut de circa 600.000 de dolari, care cu ce mai pune statul, să ajungă spre un miliard de euro. Această sumă va merge spre medicii de familie ca aceștia să își poată: diversifica serviciile oferite, să-și extindă pachetul de servicii medicale pentru asistența medicală primară pentru neasigurați. S-a mai amintit de susținerea financiară a unei scheme de ajutor de stat ca medicii de familie să-și poată cumpăra varii acte medicale, chiar și ambulanțe.

Banii împrumutați vor putea merge și spre cumpărarea de dotări de ultimă generație, pentru pregătirea personalului care să le folosească, pentru cheltuieli de personal. Peste două luni, a afirmat ministrul, va fi lansat acest program.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel