Ministrul Finanțelor: Privatul e cel care manageriază cel mai bine banul

Miniștrii Sănătății, Sorina Pintea, și Finanțelor, Eugen Teodorovici  FOTO: DC Media Group
Invitat la dezbaterea Health România, organizată de trustul de presă DC Media Group, ministrul Finanțelor a declarat că statul e dispus să sprijine sistemul medical "cu toată forța" și a vorbit despre un eventual mix optim stat-privat pentru acest sector.

Sănătate. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat la dezbaterea Health România, organizată de DC Media Group, că statul e dispus să sprijine "cu toată forța" sistemul de sănătate. "E logic să investești, să previi" decât să aloci bani ulterior pentru costuri de sănătate cu bolnavii, a afirmat Teodorovici.

El a mai amintit despre o colaborare a statului cu privatul pe partea de sănătate, despre stabilirea primelor 3-5 patologii la care mortalitatea e ridicată în România și să se ia măsuri în acest sens:

"Trebuie să recunoaștem: privatul e cel care manageriază cel mai bine banul. (n.r. trebuie) să-l stimulezi să acționeze, dar tu stat să ții latura aceasta socială pe care un stat normal trebuie să o aibă în vedere. Atunci cu o implicare a dumneavoastră (n. r. se referă la ministrul Sănătății) să analizăm care sunt primele 3-5 patologii din cele care au mortalitatea cea mai ridicată, costurile cele mai ridicate. (...) Sunt dispus să fac rost de finanțare ca pe cele 3-4-5 patologii cu cota cea mai mare de mortalitate, cele mai mari costuri generate în economia noastră, să știm clar ce trebuie făcut pentru ca acest tip de patologie să nu mai fie o problemă pentru noi ca țară. Ce trebuie să fac și cât mă costă asta?".

Iar măsurile luate, subliniază oficialul, ar fi bine să fie aplicate de guvernările care vor urma pentru ca pacientul să nu resimtă instabilitatea din sistem.

Ministrul Finanțelor, sănătate: screening pentru tinerii sub 18 ani

Teodorovici a vorbit și despre ideea unui program național de screening pentru tinerii sub 18 ani.

"Să aflăm care sunt problemele medicale și statul să vină cu un program masiv, agresiv, de miliarde de euro pentru că, pentru mine ca stat, este mult mai normal, mai logic, de la latura umană până la chestiuni de ordin economic ca să nu mai zic de chestiunea politicului. Vedeți, în România, asta are și o cheie politică. Orice ce faci, ori ești acuzat că îți faci campanie... asta e o chestiune care ne face foarte mult rău în România, că tot timpul politizăm absolut orice, inclusiv ideea de a rezolva o problemă. Aș fi de acord cu un program mamut pentru ca populația tânără e cea care în anii următori va fi cea activă, orice lipsă de intervenție medicală la momentul oportun aduce probleme pe toate zonele", a adăugat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor, sănătate: despre oameni și medici

Potrivit acestuia, "calitatea umană sau nivelul acesteia în toate domeniile, chiar și în sănătate". Acesta a mai precizat că aceeași concluzie ar reieși și în urma unui sondaj la nivelul populației. "Poți să fii un medic foarte bun, dar cu o calitate umană ce lasă de dorit", completează ministrul Finanțelor.

Teodorovici a mai vorbit despre programul adresat medicilor de familie care se va aplica în curând, program semnat cu Banca Mondială, și care în opinia sa este "un proiect important" și "cel mai bun" dintre cele pe care le-a semnat.

Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019" a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.

Forumul „HEALTH ROMÂNIA: Radiografia sistemului de sănătate în 2019” a fost organizat de trustul de presă DC Media Group. Evenimentul, care a fost transmit simultan pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC News, DC Business și DC Medical, i-a avut ca parteneri principali pe Abbvie și Antibiotice Iași. Alături de ei, parteneri au fost Terapia (parte a Sun Pharma Company), Rețeaua privată de Sănătate Regina Maria, Pfizer, Roche, Servier și lanțul de clinici private Sanador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel