Ministrul Sănătății: Spitalele mici și medii nu au dotarea de bază

Sorina Pintea
Aproximativ 70% dintre spitalele mici și medii din țară nu au dotarea de bază, a fost declarația ministrului Sănătății, Sorina Pintea. 

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la Târgoviște, citează agerpres.ro."Spitalele mici şi medii, spitalele de suport, aşa cum le numim noi, marea majoritate au nevoie de echipamente noi. Şi v-aş da un exemplu: aparatele de radiologie. Marea majoritate sunt din 2001 până în 2004.

Vă imaginaţi că nu sunt benefice pentru pacienţi. Cele mai multe cereri de investiţii le-am avut pentru aceste tipuri de aparate radiologice, care din punctul de vedere al specialiştilor sunt aparate bazale. Să poţi să faci o radiografie în siguranţă este un lucru de bază.

Dacă aş face o aproximare, poate că m-aş hazarda, cred că 70% dintre spitalele medii şi mici, la acestea mă refer", a spus Sorina Pintea, după ce a fost întrebată câte dintre spitalele româneşti nu beneficiază de dotări de bază.

Ea a adăugat că spitalele judeţene şi cele universitare au mai beneficiat de finanţări, inclusiv din partea bugetului de stat. "Ele sunt relativ dotate, dar spitalele mici, nu", a precizat ministrul Sănătăţii.
Aflată în județul Dâmbovița, Sorina Pintea a vizitat Spitalul Găeşti şi la Spitalul Judeţean Târgovişte. Ministrul a vorbit despre alocările financiare pentru unităţile medicale din judeţ.

"Spitalului din Găeşti i-a fost alocată suma de 2,9 milioane de lei pentru achiziţia unui aparat radiologic digital, osteodensimetru, a unui mamograf digital (...). Există nişte zone nereabilitate ale spitalului din Găeşti, nu se mai poartă gresia şi faianţa în spitale.

Prin urmare, am propus prezentarea unui deviz, a unui proiect astfel încât Ministerul Sănătăţii să poată dota şi reparaţia acelor secţii", a afirmat Pintea.
De asemenea, Spitalul Judeţean Târgovişte va beneficia de finanţare pentru achiziţia unui tomograf. În prezent spitalul are unul, dar este vechi şi se strică des, mai arată sursa citată.

Fonduri pentru achiziții la Spitalul Județean Târgoviște

"Pentru Spitalul Judeţean Târgovişte, comisia de evaluare a aprobat achiziţia unui computer tomograf, a unui aparat de radiologie digital şi finalizarea lucrărilor de reparaţii capitale la Sanatoriul TBC Moroieni (...). Am observat că mai este nevoie de un aparat de radiologie, pentru că cel existent şi care este utilizat în prezent este din 2001, aparat vechi, neperformant, care radiază. Prin urmare, aştept solicitarea şi cofinanţarea de 10% pe care consiliul judeţean ar trebui să o aloce.

Pentru spitalul din Pucioasa a fost aprobată o sumă de 725.000, iar pentru spitalul din Moreni o sumă de 1,5 milioane de lei", a mai spus Sorina Pintea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel