Modificarea vederii odată cu vârsta. Când ai nevoie de ochelari

Ochi
Adulții sănătoși cu vârsta mai mică de 40 de ani văd, de obicei, bine, dar de la această vârstă apar de regulă modificări ale vederii. Iată care sunt principalele afecțiuni: 

Protejazați ochii: De regulă, adulții sănătoși sub 40 de ani au vedere bună, dar asta nu înseamnă că cei mai tineri nu pot prezenta modificarea vederii. Pentru a vă menține vederea și sănătatea generală a ochilor, mergeți regulat la control la oftalmolog, purtați ochelari de soare care au protecție UV și echipament de protecție atunci când lucrați cu unelte electrice care produc flamă.

Calculatoare și ochii uscați: Privitul în monitoarele calculatoarelor, telefoanelor inteligente, tabletele și ecranele de la jocurile video pot obosi și usca ochii. Din fericire, utilizarea acestor dispozitive nu pare să aibă efecte permanente. Pentru a preveni încordarea ochilor, reduceți luminozitatea monitorului, stați la distanță de el, folosiți cât de mult se poate lumina naturală și faceți o pauză la fiecare oră, în care să priviți câteva minute ceva mult mai departe decât monitorul.

Când ai nevoie de ochelari ca să citești: aproape toată lumea va avea, la un moment dat, nevoie de ochelari pentru citit, mai ales după 45 de ani, când devine dificil să deslușești scrisul mic de pe etichetele produselor, spre exemplu. Această afecțiune se numește presbiopie și este normală. Presbiopia nu face parte dintre viciile de refractie, cum sunt miopia, hipermetropia sau astigmatismul, ci înseamnă dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape. Fătă să îți dai seama, începi să ții la mai mare distanță cărțile pe care le citești sau meniul la restaurant. Oftalmologul vă poate recomanda să purtați ochelari de citire, bifocali sau lentile de contact multifocale pentru a vă corecta vederea. Uneori, chirurgia cu laser poate ajuta, de asemenea.

Afectări oftalmologice date de vârstă sau alte afecțiuni: Unele boli, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, pot afecta vederea și sănătatea ochilor. Diabetul este o cauză principală a orbirii la adulți. Persoanele cu diabet zaharat pot dezvolta retinopatie (dată de deteriorarea treptată și majoră a vaselor de sânge din retină). Hipertensiunea arterială poate deteriora, și ea, vasele de sânge și nervii ochiului, putând provoca pierderi permanente de vedere. Oftalmologii vă pot ajută să controlați problema, ca să nu ajungeți la orbire.

Cataractă și glaucom: Cataracta și glaucomul se pot produce la orice vârstă, dar cel mai adesea apar la persoanele de peste 60 de ani. Afectările date de cataractă pot fi îndepărtate cu ușurință și poate fi înlocuit cristalinul afectat cu o lentilă. Glaucomul este o deteriorare în timp a nervului ochiului. Adesea este însoțit de o presiune crescută în ochi. Glaucomul este tratat chirurgical pentru a scădea tensiunea oculară.

Încetinirea degenerescenței maculare: Degenerescența maculară legată de vârstă este mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani. Poate provoca o pierdere parțială a vederii. Degenerescența maculară umedă este o boală de ochi cronică și se produce atunci când vasele de sânge produc scurgeri în ochi. Se produc leziuni definitive ale maculei, în decurs de câteva luni. Poate fi tratată cu medicamente. Degenerescența maculară uscată, care reprezintă 90% din cazuri, este un proces mai lent și nu are un tratament specific. Pierderea vederii se produse treptat, dar anumite doze de vitamine și minerale pot încetini sau opri evoluția ei. Degenerescența maculară nu afectează și vederea periferică, așa că nu apare orbirea completă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel