Munca fizică grea crește semnificativ riscul de demență
26 oct 2020 / 21:03
Un studiu susține că munca fizică grea afectează nu doar mușchii și articulațiile cum se știa până acum, ci și inima și creierul.
de  Florina Pop
Muncă    FOTO: pexels.com

Oamenii care fac muncă fizică grea au un risc cu 55% mai mare de a dezvolta demență decât ceilalți care nu depun un efort similar, susține un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga.

”Înainte de studiu, am presupus că munca fizică grea era asociată cu un risc mai mare de demență. Este ceva ce alte studii au încercat să demonstreze, dar al nostru este primul care conectează cele două lucruri în mod convingător”, spune Kirsten Nabe-Nielsen, profesor la Departamentul de Sănătate Publică de la Universitatea din Copenhaga, care are a condus studiul împreună cu Centrul Național de Cercetare pentru Mediul de Muncă cu ajutorul Spitalului Bispebjerg-Frederiksberg.

Cercetările anterioare susțin că munca fizică grea poate avea un efect negativ asupra circulației sanguine a inimii și, astfel, și asupra alimentării cu sânge a creierului. Asta duce la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, insuficiență cardiacă.

Cercetătorii speră ca rezultatele studiului lor determină companiile să-și schimbe atitudinea și procedurile de lucru protejând muncitorii.

Studiul, AICI.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?