Mutație genetică, responsabilă de cancerul hepatic, la tineri. Cum poate fi încetinită boala

Ficat
O mutație genetică recent descoperită este resposabilă de producerea cancerului hepatic la adolescenți și adulți tineri. Cercetătorii au descoperit combinații de medicamente care pot încetini creșterea necontrolată a celulelor canceroase.

Noi constatări arata cum o proteină genetică aberanta, fuzionată, promoveaza o formă rară de cancer hepatic la adolescenți și adulți tineri. Cercetătorii au văzut, de asemenea, că o anumită combinație de medicamente ar putea viza proteina fuzionată și enzimele pe care le recrutează. În laborator, această combinație de medicamente a încetinit creșterea necontrolată a celulelor care transportau mutația cancerului la ficat.

Deși abordarea potențială a tratamentului necesită testare suplimentară pe modele animale și în celule hepatice canceroase, rezultatele primare sunt încurajatoare. Acest proiect preliminar de cercetare a fost publicat în eLife. „Există o mare nevoie de îmbunătățire a tratamentului pentru pacienții cu această formă de cancer de ficat, numit carcinom fibrolamelar sau FLC”, a declarat John D. Scott, profesor și președinte de farmacologie la Universitatea din Washington, care a fost autorul principal.

Cercetătorii au fost Rigney E. Turnham și F. Donelson Smith, profesor asistent de cercetare de farmacologie la UW Școala de Medicină.

Studiul a implicat mai mulți alți oameni de știință și a inclus o colaborare cu Raymond S.W. Yeung, profesor de chirurgie și fondator al Clinicii de Tumori ale Ficatului la Centrul Medical UW, și Kimberly J. Riehle, profesor asociat chirurgie, divizia de Chirurgie Pediatrică și chirurg din Spitalul de Copii din Seattle.

În prezent, carcinomul fibrolamelar este dificil de eradicat la pacienți, deoarece cancerul nu răspunde în mod consecvent tratamentului, au explicat cercetătorii. Tumorile FLC sunt adesea rezistente la radioterapia standard și la chimioterapie. Deocamdată, nici agenții directionați nu au funcționat bine. În stadiile incipiente, tumorile pot fi îndepărtate chirurgical. Cu toate acestea, cancerul tinde să se întoarcă și să se răspândească în alte locuri.

Mutația care duce la cancer

Prin examinarea genomului tumoral din cancer, alți oameni de știință din studiile anterioare au detectat o mutație pe cromozomul 19. Celulele hepatice cu această mutație produc o enzimă himerică cu două componente fuzionate. Studiile efectuate de echipa de cercetare a lui Turnham și Smith au arătat că această enzimă fuzionată are, de asemenea, capacitatea neobișnuită de a recruta o proteină de șoc termic, care este de obicei suprapusă în celulele stresate.

Obținerea unor linii de celule tumorale suficiente pentru a studia această tulburare rară este dificilă. În schimb, echipa de cercetare a modificat genetic celulele hepatice de șoarece, pentru a imita mutația umană și a produce proteina himerică. Analiza biochimică a acestor celule prelucrate a arătat că proteina fuzionată a reunit un set de enzime asociate cu proliferarea celulară necontrolată și accelerată. Cercetatorii au confirmat faptul ca aceleași enzime sunt activate în celulele tumorale umane de la pacienții cu FLC.

Proteinele fuzionate se introduc în complexe de semnalizare ancorate, care le mențin în loc în interiorul celulei. Acționând ca schelă secundară, proteinele topite și ansamblurile lor asociate mobilizează anumite semnale celulare. Abilitățile sale organizaționale pot fi esențiale pentru natura chimică a proteinelor himerice. Acest scenariu poate fi un caz, cred cercetătorii, a funcțiilor biochimice normale, devenind în mod inadecvat încorporate în căi moleculare care favorizează progresia bolii. Aceste mecanisme greșit direcționate par a fi ținte posibile pentru o abordare farmacologică de precizie.

Combinații de medicamente testate

Cercetatorii au efectuat, de asemenea, o testare a sensibilității la compuși anti-cancer, care au fost deja aprobați de FDA. Au testat mai multe combinații de medicamente pentru capacitatea de a acționa simultan pe perechea de proteine de fuziune / șoc termic. Cercetătorii au descoperit combinații de medicamente care ar putea opri proliferarea celulelor care conțin mutația genetică ce produce cancer de ficat. Celulele hepatice normale nu au fost afectate de tratament.

Cercetătorii cred că combinațiile de medicamente care au fost eficiente în acest studiu de laborator justifică investigații suplimentare, ca potențiale strategii terapeutice împotriva FLC.

Cercetătorii spera, de asemenea, că aceste concluzii vor fi valoroase în explorarea de noi tratamente ale acestei boli debilitante la adolescenți și adulți tineri.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel