NATRII PHENYLBUTYRATE - prospect

Foto: Pixabay
NATRII PHENYLBUTYRATE – prospect. Acțiune: Fenilbutiratul de sodiu este un precursor medicamentos („prodrug”) și este rapid metabolizat la fenilacetat. Fenilacetatul este compusul metabolic activ care se conjugă cu glutamina prin acetilare, formând fenilacetilglutamina, care este apoi excretată prin rinichi.

NATRII PHENYLBUTYRATE – prospect:

Denumire Comercială: AMMONAPS 

Formă: comprimate, granule orale 

Indicații: Adjuvant în tratamentul cronic al tulburărilor de ciclu ureic, incluzând deficiența de carbamil-fosfat-sintetază, ornitin-transcarbamilază sau arginino-succinatsintetază. Este indicat în toate formele cu debut neonatal (deficit enzimatic complet manifestat în primele 28 de zile de viață. De asemenea este indicat la pacienții cu debut tardiv al bolii (deficit enzimatic parțial manifestat după prima lună de viață) care prezintă antecedente de encefalopatie hiperamoniemică.

Contraindicații: Sarcină, alăptare, hipersensibilitate.

Atenție!: Comprimate nu trebuie utilizate la pacienții cu disfagie, din cauza riscului potențial de ulcerație esofagiană în cazul în care comprimatele nu ajung destul de rapid în stomac. Precauție la pacienții cu Insuficiență Cardiacă congestivă sau Insuficiență Renală gravă, precum și în stările clinice în care apar retenție de sodiu și edeme. Pentru copiii care nu sunt capabili să înghită comprimate, este recomandat să se utilizeze granule.

Reacții Adverse: Anemie, trombocitopenie, leucopenie, leucocitoză, trombocitemie, anemie aplastică, echimoză, acidoză metabolică, alcaloză, inapetență, depresie, irascibilitate, sincopă, cefalee, edem, aritmie, dureri abdominale, vărsături, greață, constipație, disgeuzie, pancreatită, ulcer gastric, hemoragie rectală, gastrită, erupții cutanate, miros anormal al pielii, acidoză tubulară renală, amenoree, menstruație neregulată, scăderi ale valorilor serice ale potasiului, albuminei, proteinelor totale și fosfatului; creșteri ale valorilor serice ale fosfatazei alcaline, transaminazelor, bilirubinei, acidului uric, clorului, fosfatului și sodiului; creștere ponderală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel