Nefrectomie parțială cu robot da Vinci, la Spitalul Militar Central Carol Davila

Nefrectomie parțială realizată cu un robot da Vinci, la Spitalul Militar. Foto: SMUUC
La Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” au fost realizate primele intervenții chirurgicale de nefrectomie parțială asistată robotic din sistemul medico-militar românesc. Intervențiile au fost efectuate cu robotul da Vinci. 

Nefrectomia parțială (NP) reprezintă tratamentul standard al cancerului renal localizat, în prezența unui rinichi controlateral normal atât morfologic cât și funcțional. NP presupune excizia completă a tumorii primare, în limite oncologice, cu prezervarea parenchimului indemn, în vederea menținerii funcției renale. Această metodă înlocuiește, în prezent, intervenția chirurgicală clasică care presupunea efectuarea unei incizii de cel puțin 15 cm iar, din această perspectivă, chirurgia robotică prezintă o serie de avantaje nete, în ceea ce privește confortul postoperator și evoluția pacientului.

Beneficiile nefrectomiei parțiale

În funcție de starea pacientului și de localizarea tumorii, scopul este salvarea unei părți cât mai mari din rinichi. Această metodă chirurgicală se numește nefrectomie parțială și este indicată în special la pacienții cu tumori renale mici.
Beneficiile nefrectomiei parțiale cu robot da Vinci față de o intervenție chirurgicală deschisă sunt: spitalizare de scurtă durată; mai puțină durere; mai puține complicații; incizii mai mici, cicatrici mai puține.

De ce e preferată chirurgia robotică

Comparativ cu operația deschisă și laparoscopică, în chirurgia robotică timpul de ischemie caldă – acea perioada în care este clampată artera renală (în care se intrerupe circulația) pentru a evita sângerarea în timpul efectuării nefrectomiei – este mult redus, de la maximum permis de 20' la 10-15'. Aceasta asigură o viabilitate crescută a țesutului restant sănătos, cu reluarea funcției rinichiului, imediat postoperator.Acest avantaj major al chirurgiei robotice, care nu poate fi realizat, la acest nivel, prin laparoscopie, este obținut ca urmare a manualității superioare a robotului, utilizării de instrumente foarte fine, de ordinul milimetrilor și a vizibilității în profunzime, tridimensionale, reale, a structurilor delicate din câmpul operator.

Indicațiile nefrectomiei parțiale sunt urmatoarele:

1) Absolute: tumoră pe rinichi unic funcțional, chirurgical sau congenital; tumori renale bilaterale; insuficiență renală preexistentă.

2) Relative: boli care predispun la apariția insuficienței renale; boli renale preexistente; litiază renală; pielonefrită recurentă; tumori multifocale asociate unui sindrom genetic.

3) Elective: în care pacientul nu îndeplinește niciuna dintre condițiile enunțate și are rinichi normal controlateral.

Cum au fost realizate intervențiile

Intervențiile au fost realizate de chirurgii colonel medic dr. Dinu Marius, șef Secție Urologie și locotenent colonel medic dr. Victor Mădan, ambii fiind atestați, încă din anul 2017, pentru operarea cu sistemul chirurgical robotic da Vinci iar suportul ATI, intra și postoperator, a fost asigurat de colonel medic dr. Narcis Tănase. Echipa operatorie a efectuat aceste prime intervenții, sub supravegherea domnului dr. Mircea Onaca, de la Spitalul Sf. Anton Nieuwegein-Utrecht, Olanda, în calitate de instructor în operațiile robotice.

Operațiile s-au desfășurat conform celor mai noi protocoale chirurgicale minim invazive, făcând astfel posibil ca pacienții români să beneficieze de terapii existente în centrele medicale de referință din Europa și SUA.

Intervențiile chirurgicale au decurs fără probleme și complicații intra și post-operatorii, pacienții aflându-se într-o stare generală foarte bună, echilibrați hemodinamic și respirator, fapt ce le-a permis începerea, sub supravegherea medicală de specialitate, a programului de mobilizare și alimentare.

Cum au fost selectați pacienții

Acestă performanță medicală, realizată pe 13 și 14 februarie, a fost posibilă ca urmare a dezvoltării activității derulate de specialiștii Centrului multidisciplinar de cercetare pentru abordarea multifuncțională a patologiei tumorale abdominale și mioosteoarticulare a bazinului și membrelor pelvine (CERPATUM), proiect co-finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin intermediul Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice" (POS CCE) și implementat la nivelul Secției Chirurgie generală II. Implenentarea acestui proiect a permis dezvoltarea cercetării medicale pe tema „Studiu comparativ – chirurgia robotică versus abordarea clasică a patologiilor onco-uro-genitale".

Beneficiarii studiului de cercetare medicală sunt pacienți cu patologie oncologică uro-genitală, selectați ca urmare a complexității cazurilor și a patologiilor asociate diagnosticului de bază, fapt ce necesită adoptarea unor tehnici chirurgicale minim invazive, avansate și complexe, care impun o disecție de mare finețe, cu o acuratețe crescută a suturilor, aplicate într-un spațiu anatomic de lucru foarte restrâns.

Avantaje aduse de chirurgia robotică în urologie

Cu toate că este folosită în multe specialități, cum ar fi chirurgia cardiacă, generală, colorectală, ginecologică, toracică, tehnologia robotică are cea mai mare aplicabilitate în chirurgia urologică. Este deja binecunoscut faptul că operațiile robotice sunt rezervate în primul rând pelvisului, regiune anatomică greu accesibilă, ce adăpostește multiple structuri anatomice (organe interne, nervi, vase, mușchi, fascii, ligamente etc.) responsabile de funcții esențiale vieții precum micțiunea, defecația, reproducerea și erecția. Disecția și prezervarea acestora necesită mișcări fine, precise și vizibilitate ridicată, atribute ale robotului da Vinci. Mai mult, în urologie, utilizarea tehnologiei da Vinci a scăzut rata de prostatectomii deschise de la 95% în 2003, la 12% în doar 10 ani.

Avantajele chirurgiei robotice, analizate comparativ cu chirurgia clasică sau laparoscopică sunt următoarele:

- Disecție foarte precisă într-un camp vizual mai acurat, efectuată cu instrumente performante, comparativ cu operațiile clasice;

- Rezultate oncologice cel puțin la fel de bune ca în operațiile clasice;

- Rezultate funcționale (continența urinară, erecție normală) superioare celor din operațiile clasice;

- Recuperare rapida a pacientului, cu spitalizare de scurtă durată și reluarea imediată a activității;

- O bună calitate a vieții pacientului, aspect estetic postoperator și disconfort de intensitate minimă;

- Complicații intraoperatorii și postoperatorii mult reduse. Hemoragie minimă, cu un necesar de transfuzie de sânge foarte scăzut (Avantaje pentru echipa chirurgicală, superioare celorlalte metode chirurgicale minim-invazive. Ergonomie - chirurgul operează așezat pe un scaun comod, în fața consolei.

- Vizualizare tridimensională, mărită de 10 ori și de înaltă definiție (HD) asupra întregii zone de intervenție. Învățarea procedurii de către membrii echipei într-un timp relativ mai scurt, comparativ cu operația laparoscopică. Rezultate reproductibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel