Neurogastroenterologia: ce este și de ce boli se ocupă. Prof. dr Dan Dumitrașcu explică EXCLUSIV

Prof dr Dan Dumitrașcu. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Prof dr Dan Dumitrașcu, fondatorul Societății Române de Neurogastroenterologie, a vorbit luni, 29 iulie, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, despre ce înseamnă Neurogastroenterologia, această nouă subspecialitate la apariția căreia a contribuit, și la ce boli se referă.

Neurogastroenterologia, Dan Dumitrașcu. Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, prof. dr. Dan Dumitrașcu, un reputat specialist gastroenterolog, a vorbit despre cea mai nouă subspecialitate a Gastroenterologiei, la fondarea căreia a contribuit, și bolile ce intră sub incidența sa: Neurogastroenterologia.

Emisiunea a fost transmisă live pe paginile de Facebook și canalele de Youtube ale DC Medical și DC News.

Prof dr Dan Dumitrașcu are un CV vast: profesor, prorector la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, șef de catedră - Semiologie medicală Clinica Medicală 2, membru al Academiei Române de Științe Medicale, fost președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, vicepreședinte al Societății Române de Medicină Internă, membru în Consiliul Uniunii Europene de Gastroenterologie - fiind primul specialist român care deține o astfel de poziție - , fondatorul și președintele Societății Române de Neurogastroenterologie.

Neurogastroenterologia, Dan Dumitrașcu: definirea noii subspecialități

Profesorul Dan Dumitrașcu spune că tubul digestiv are o anumită structură, iar medicii sunt învățați să recunoască modificări ale structurii și să le trateze. Însă, pe lângă structură, tubul digestiv are funcții, iar în cadrul acestora un rol extrem de important îl joacă sistemul nervos.

"Toate componentele sistemului nervos își trimit ramurile către sistemul digestiv. Este o întrepătrundere extraordinară și alterarea unei părți sau a alteia din componentele de legătură dintre sistemul nervos și tubul digestiv duce la tulburări ale funcției. În primul rând, ale funcției de motilitate, de mișcare, apoi ale funcției de percepție, de senzație. Și atunci sfera Neurogastroenterologiei se ocupă cu tulburările de motilitate și cu tulburările de percepție care sunt tulburări funcționale. Cuvântul Neurogastroenterologie e un cuvânt relativ nou și înlocuiește un cuvânt mai vechi care se referea la patologia funcției digestive. Reprezintă cea mai nouă subspecialitate a Gastroenterologiei", explică prof. dr. Dan Dumitrașcu.

Neurogastroenterologia, Dan Dumitrașcu: bolile

Această nouă subspecialitate însumează o mulțime de afecțiuni, de la incompetența esofagului de a se goli în stomac până la acalazie - o tulburare de motilitate esofagiană prin care pacientul are tulburări de înghițire, slăbește și trebuie intervenit endoscopic sau chirurgical. O altă tulburare amintită de specialist este cea în care tubul digestiv este flasc, iar acidul din stomac intră în esofag și apare inflamația.

"În ce privește stomacul, la bolnavii de diabet de multă vreme, stomacul pare paralizat, iar ei simt greață și varsă - ei au gastropareză, o paralizie a stomacului. Mai sunt acele tulburări de sensibilitate: sunt oameni mănâncă și sunt fericiți și sunt oameni care mănâncă și se opresc din mâncat pentru că au disconfort sau durere. Aici e de vină percepția viscerală. Pacienții care au astfel de tulburări de percepție simt enorm, care au intoleranță la alimente, ei au nevoie adesea, pe lângă tratamentul farmacologic, de consiliere psihologică sau chiar de consult psihiatric în cazuri extreme", detaliază prof dr Dan Dumitrașcu.

Tot la nivelul stomacului, acesta amintește situațiile în care simțim balonare sau durere, iar senzațiile sunt conduse prin sistemul nervos la măduva spinării, apoi la creier.

"Sigur că acei oameni care au dureri tot timpul au și o proastă dispoziție pentru că afectele lor sunt alterate de aceste simptome cronice. Deci noi trebuie să intervenim și pe partea aceasta și trebuie să analizăm cu pacienții simptomele, să vedem ce stări emotive negative le produc și să vedem cum le putem combate prin mecanisme de psihoterapie", explică specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel