Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Neuronii se regenerează: cum e influențată memoria
21 ian, 07:32
Neuronii se regenerează, aceasta este concluzia unor cercetători care au făcut studii pe șoareci, în laborator.
de  Angela Sabău
Neuroni  creier

Abilitatea de a crea noi neuroni poate exista ca protecție încorporată pentru zonele creierului sensibile, potrivit cercetărilor efectuate la șoareci, cercetări ce au fost publicate recent în JNeurosci.

De un sfert de secol, oamenii de știință au știut că creierul creează noi neuroni chiar și la vârsta adultă - un proces numit neurogeneză pentru adulți.Întrebarea a fost: de ce?

Neurogeneza apare în creier în zona „dentat gyrus” sau girusul dentat, o regiune a creierului implicată în memorare, dar care este, de asemenea, sub risc de deteriorare în primele etape ale epilepsiei și bolii Alzheimer. Multe cercetări s-au concentrat asupra modului în care neurogeneza adulților afectează învățarea și memoria, dar noile cercetări sugerează un rol suplimentar: regenerarea.

Studii pe șoareci 

Licht și colaboratorii săi a testat acest lucru prin expunerea creierului șoarecilor la un nivel ridicat de VEGF, o proteină de creștere a vaselor de sânge care poate deveni toxică pentru girusul dentat, în timp de trei luni. Apoi, echipa a monitorizat modul în care s-a recuperat girusul dentat. În câteva luni s-a reparat aproape complet, prin activitatea celulelor stem neurale adulte. Girusul dentat restaurat a afișat dimensiuni conectivitate și activitate similare girusului dentat nevătămat.

Funcția regenerativă a neurogenezei sugerează că procesul poate exista ca un sistem de reparare a creierului încorporat, asemănător celulelor stem din piele și măduva osoasă.

 

Sursa, aici.

Ştiri Recomandate

Comentarii