Nici vitamina D, nici suplimente omega-3 nu pot preveni inflamația

Sunt suplimentele omega-3 la fel de benefice precum au crezut cercetătorii? Nu când vine vorba de inflamație, sugerează un nou studiu.  

Suplimentele Omega-3 nu sunt la fel de benefice pentru sănătate așa cum au crezut oamenii odată.
Studii recente arată că administrarea de suplimente pentru creșterea nivelului de vitamina D și omega-3 nu poate reduce inflamația sistemică, notează Medical News Today.

Noua cercetare, care a atras din studiul VITAL, a urmărit să determine nivelurile de biomarker ale mai multor indicatori de inflamație la oameni care iau sau nu iau vitamina D și suplimente de acizi grași omega-3 sau ulei de pește.

După 1 an, studiul nu a constatat nicio diferență marcată de niveluri între cele două grupuri.

Dr. Karen Costenbader - directorul Programului Lupus în divizia de reumatologie, inflamație și imunitate de la Spitalul Brigham și Femei din Boston, MA - este autorul corespunzător al studiului.

Rezultatele apar acum în revista Clinical Chemistry.

De ce sunt importanți markerii inflamației?

Inflamația este un marker prognostic cheie al mai multor afecțiuni care reprezintă un pericol pentru viață - în special a celor asociate cu îmbătrânirea și obezitatea.

Acestea includ boli cardiovasculare, insuficiență cardiacă, osteoporoză, unele afecțiuni neurodegenerative (inclusiv boala Alzheimer), diabet și unele tipuri de cancer.

Multe persoane folosesc suplimente de vitamina D și ulei de pește pentru a reduce inflamația sistemică și a ajuta la prevenirea apariției unor astfel de afecțiuni.

Cu toate acestea, cercetătorii din spatele noului studiu au descoperit că nici vitamina D, nici uleiul de pește nu pot reduce inflamația sistemică și, în unele cazuri, markerii de inflamație au fost de fapt mai mari la persoanele care iau aceste suplimente decât la cei care nu le iau.

Dr. Costenbader și echipa au analizat interleukina 6 (IL-6), receptorul 2 al factorului de necroză tumorală (TNFR2) și proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hsCRP).

În mod individual, acești markeri au roluri pivotante în debutul inflamației. A fi capabil să detecteze nivelurile crescute ale acestor markeri în sânge poate fi un instrument prognostic pentru a informa profesioniștii din domeniul sănătății despre nivelurile de inflamație ale unei persoane.

Ce a găsit studiul?

Rezultatele au relevat faptul că după un an de la administrarea acestor suplimente, nivelurile de sânge ale unui tip de vitamina D (25-OH) și a unui tip de omega-3 (n-3 FA) au fost 39% și 55% mai mari la cei care au luat suplimentele. , respectiv, comparativ cu cei care au luat un placebo, la care modificările au fost minime.

Acest lucru sugerează că organismele participanților au absorbit cu succes suplimentele.

Surprinzător, la cei care iau suplimente de vitamina D, nivelurile de IL-6 au fost mai mari cu 8,2%.

Nivelurile de hsCRP au fost mai mari cu 35,7% la persoanele cu vitamina D inițială mai scăzută, ceea ce sugerează că cei care iau suplimente, deoarece au niveluri scăzute de vitamina D, își pot crește efectiv nivelul acestui marker inflamator.

De asemenea, în rândul celor care au primit omega-3, nivelurile de hsCRP au scăzut la cei cu valori inițiale inferioare de n-3 FA, dar nu și la cei cu un aport mai mare de ulei de pește.

În concluzie, peste un an de studiu, niciun supliment nu a scăzut nivelul biomarkerilor de inflamație.

"În timp ce linia de bază este că nu am văzut o reducere a markerilor de inflamație pentru cei care au luat niciun supliment, am văzut că persoanele al căror aport de pește [de ulei] a fost scăzut la nivelul inițial a avut o reducere a unuia dintre biomarkerii inflamației. ."

Dr. Karen Costenbader

„Va fi interesant și important să vedem rezultatele analizelor viitoare VITAL, în special cele care privesc riscul de boli, mai degrabă decât biomarkerii".

Deși aceste rezultate par să sugereze niciun beneficiu clinic de a lua suplimente pentru a reduce inflamația sistemică, au existat o serie de limitări la studiu.

De exemplu, cohorta a fost o mică imagine a recrutelor inițiale; echipa a testat doar 1.500 dintr-un potențial 25.000. Dacă cohorta ar fi fost mai mare, rezultatele ar fi fost mai clare.

În plus, au testat o singură formă de vitamina D și o formă de omega-3. Alte formulări ale acestor suplimente ar putea fi mai eficiente la scăderea inflamației sistemice.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel