NIMODIPINUM - prospect

Foto: Pixabay
NIMODIPINUM – prospect. Acțiune: Vasodilatator antiischemic; derivat de dihidropiridină, blocant al canalelor de calciu, cu acțiune relaxantă vasculară predominantă asupra vaselor cerebrale.

NIMODIPINUM – prospect:

Denumire comercială: NIMOTOP

Forma: Soluție perfuzabilă, Comprimate filmate

Indicații: Prevenirea și trat. deficiențelor ischemice neurologice produse de spasme vasculare cerebrale ca urmare a hemoragiilor subarahnoidiene de origine anevrismală. Trat. tulburărilor funcțiilor cerebrale la vârstnici cu simptome pronunțate cum ar fi pierderea memoriei, alterarea capacității de efort și concentrare și labilitate psihică

Contraindicații: Alterare severă a funcțiilor hepatice (ciroză hepatică). Hipersensibilitate.

Atenție!: Precauție în caz de edem cerebral generalizat sau o creștere marcată a presiunii intracraniene (HIC). La pacienții vârstnici cu afecțiuni multiple, în caz de alterare severă a funcției renale (rata filtrării glomerulare < 20 ml/ min) și în caz de alterare severă a funcțiilor cardiovasculare, trebuie supraveghere atentă. Precauție la pacienții cu hTA (presiunea sistolică mai mică decât 100 mmHg); Nu se adm. asociată cu medicamente antiepileptice (fenobarbital, fenitoină sau carbamazepină). Sarcină. Șoferi și activități de precizie.

Reacții Adverse: Greață, rareori ileus paralitic (modificări de tranzit intestinal datorate parezei intestinale); amețeală, cefalee, senzație de slăbiciune; în rare cazuri pot apărea simptome de hiperactivitate a SNC caracterizate prin agitație motorie crescută, excitație, agresivitate sau transpirație. În cazuri izolate s-au observat hiperkinezie și stări depresive. Mai pot apărea: scădere marcată a TA, în special când valorile inițiale sunt crescute, flush, senzație de căldură, edeme periferice, bradicardie sau, mai rar, tahicardie. Foarte rar trombocitopenie. La adm. perf.: creșteri ale conc. plasm. ale transaminazelor, fosfatazei alcaline, ureei și/sau creatininei; extrasistole; la locul adm., flebită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel