NITROGLYCERINUM - prospect

Foto: Pixabay
NITROGLYCERINUM – prospect. Acțiune: Vasodilatator venos, coronarian și arterial; donor de oxid de azot, cu stimularea guanilatciclazei, urmată de creșterea conc. de GMPc, care promovează relaxarea musculaturii netede vasculare, cu vasodilatație.

NITROGLYCERINUM – prospect:

Denumiri comerciale: NITRODERM, NITROGLICERINĂ, NITROMINT, NITRONAL 

Forma: Soluție perfuzabilă, Spray sublingual, comprimate cu eliberare prelungită, comprimate sublinguale, sistem transdermic

Indicații: Comprimate sublinguale: trat. crizelor de angină pectorală, trat. preventiv pe termen foarte scurt (sau precritic) al crizelor anginoase. Trat. profilactic al crizelor de angină pectorală. F o rm e le re t.: Profilaxia și trat. anginei de efort și vasospastice. În insuficiența cardiacă pentru suplimentarea trat. digitali și diuretic. Forma ret. nu se adm. în trat. atacului de angină pectorală.

Spray sublingual: Prevenirea atacului anginos prin adm. înaintea efortului fizic. Terapia adjuvantă în cazurile urgente de IC stângă (astm cardiac). Pentru scăderea presiunii de umplere în IMA. I.v.: angină pectorală instabilă refractară la adm. sublinguală de nitroglicerină; insuficiență cardiacă care nu răspunde la alt trat.; intrachirurgical, pentru controlarea tensiunii arteriale sistolice.

Contraindicații: IC, glaucom, tromboză coronariană acută, ramolisment cerebral, hTA posturală, hipertensiune intracraniană, idiosincrazie la nitroglicerină; stări de șoc și colaps, anemii grave. Infarct miocardic cu presiune de umplere scăzută; insuficiență circulatorie (șoc, colaps); cardiomiopatie hipertrofică obstructivă; hTA marcată. Sarcină și alăptare.

Atenție!: Dacă apare cianoză, fără pneumopatie intercurentă, se dozează methemoglobina. Dispozitivele transdermice nu se recomandă în trat. crizei anginoase acute. În astfel de cazuri se vor asocia nitrați cu acțiune rapidă. În caz de IMA sau IC acută, trat. se va face numai sub strictă supraveghere medicală. În cazul unei hipoxii arteriale severe (anemii severe), se va trata mai întâi anemia și apoi se începe aplicarea sistemului transdermic. În cazul apariției unei crize anginoase în perioada "liberă de plasture" se va face un trat. antianginos concomitent. Se evită întreruperea bruscă a trat. datorită riscului unei crize anginoase. Nitrații pot decompensa o cardiomiopatie hipertrofică. Șoferi și activități de precizie, mai ales la începutul trat. La adm. i.v. se monitorizează TA și frecvența cardiacă, precum și alți parametri hemodinamici.

Reacții Adverse: Cefalee, tahicardie, scăderi ale TA (cu amețeli, slăbiciune), greață, vomă, roșeața feței, dezorientare. În cazuri izolate, poate apărea bradicardie la începutul adm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel