Noviciok (Novichok), otrava folosită în cazul lui Alexei Navalnîi și al lui Serghei Skripal. Simptome și efecte

Opozantul rus Alexei Navalnîi. Foto: Facebook / pagina personală
Specialiștii din Germania spun că au dovezi clare că opozantul rus Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok (Novichok), a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin. Iată care sunt simptomele otrăvirii cu această substanță:

Analizele toxicologice de sângele lui Alexei Navalnîi efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat „fără echivoc” că opozantul rus ar fi fost otrăvit cu Noviciok (Novichok), a menționat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-un comunicat. 

Lui Alexei Navalnîi i s-a făcut rău cu două săptămâni în urmă în timp ce era la bordul unui avion cu care călătorea între Tomsk și Moscova. Susținătorii săi cred că i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut pe aeroport. După ce a stat câteva zile internat întrun spital din Rusia, Navalnîi a fost transferat apoi într-un spital din Berlin.

Cu același tip de neurotoxină au fost otrăviți cu ani în urmă și Serghei Skripal, un fost agent dublu, și fiica sa, dar alți doi cetățeni britanici Charlie Rowley și Dawn Sturgess.

Ce este Noviciok

Noviciok (Novichok), în traducere din rusă însemnând „nou-venit” sau „începător”, este de fapt o clasă de agenți neurotoxici dezvoltată de cercetătorii ruși în anii ’70 și ’80. Sunt, practic, niște organofosfați armați. Utilizarea agenților Novichok cunoscuți este interzisă în război în temeiul Convenției privind armele chimice din 1997. 

Agenții Novichok sunt considerați mai puternici decât gazul VX (gazul cunoscut și sub numele Nerve Agent). La fel ca alți agenți nervoși, agenții Noviciok leagă ireversibil acetilcolinesteraza și produc un toxidrom colinergic fatal.

În mod particular, însă, se crede că acești agenți atacă și neuronii din sistemul nervos periferic. Tratamentul întârziat sau expunerea masivă pot provoca, prin urmare, o neuropatie debilitantă.

Recenta tentativă de asasinat din 2018 a disidentului rus Sergei Skripal și a fiicei sale Yulia din Regatul Unit a adus în prim plan potențialele efecte letale ale acestor agenți neurotoxici. Tratamentul otrăvirii cu agenți Novichok este similar cu tratamentul altor agenți nervoși. „Având în vedere incidentele în creștere la nivel mondial atribuite armelor chimice, cum ar fi agenții Novichok, clinicienii ar trebui să știe cum să recunoască simptomele otrăvirii acute și să administreze terapie antidotală care să salveze viața, atunci când este indicat”, arată un articol publicat online (link direct articol), în jurnalul Toxicology Communications, în 2018.

Simptomele otrăvirii cu Noviciok

Agenții Novichok leagă acetilcolinesteraza prevenind degradarea acetilcolinei și producând toxidromul colinergic sau muscarinic. Primele simtome apar imediat.
 „Vedeam cercuri în fața ochilor: roșu și portocaliu. Aveam un sunet în urechi, nu-i puteam trage răsuflarea. Și un sentiment de frică: de parcă s-ar întâmpla ceva. M-am așezat pe un scaun și le-am spus băieților: m-a luat”, povestea Andrei Zheleznyakov, cercetător militar rus după ce a fost expus la Novichok-5 din cauza unei supape defecte la hota de fum (1987). 

Descrierea lui Andrei Zheleznyakov evidențiază toxicitatea timpurie constând în midriază (dilatația pupilelor) și dificultăți de respirație datorate bronhoreei (creștere patologică a secreției de mucus a bronhiilor).

Aceste simptome progresează rapid la convulsii, paralizie respiratorie, bradicardie, comă și moarte. Pe lângă efectele lor colinergice, legarea agenților Novichok de nervii senzoriali periferici distinge această clasă chimică de organofosfați. Expunerile prelungite sau cu doze mari au ca rezultat o neuropatie periferică debilitantă, se arată în materialul din Toxicology Communications.

Confom ghidului pentru intoxicații acute atimures.ro, simptomele toxidromului colinergic, pe care și Novichok, îl produc sunt: 

- Sialoree
- Lăcrimare
- Urinare
- Diaforeză
- Golirea stomacului /intestinelor: diaree
- Emesis: vomă
- Bradicardie
- Bronhoree (edem pulmonar)
- Bronhospasm
- Convulsii.

Se crede că unele variante de Novichok (Noviciok) sunt de cinci până la opt ori mai toxice decât agentul nervos VX.

„Acesta este un agent mai periculos și mai sofisticat decât gazul sarin sau VX și este mai greu de identificat”, spune profesorul Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading, confom BBC News.

Conform specialiștilor, agenții Noviciok sunt destul stabili și pot fi păstrați luni, poate chiar ani de zile în containere, iar hainele impregnate cu el elimină vapori timp de până la 30 de minute.

În cazul dizidentului rus Alexei Navalnîi se presupune că acesta ar fi băut otrava pusă într-un ceai, dar în cazul lui Serghei Skripal și a altor doi englezi (care au decedat după ce au fost otrăviți), se presupune că ei ar fi atins ceva. 

Cât timp durează să fie absorbit în piele?

Paul Cosford, director medical și director pentru protecția sănătății pentru Public Health England, a spus, pentru BBC, că un nivel foarte scăzut de contaminare poate fi rezolvat prin spălarea hainelor în acel moment. Pentru o cantitate semnificativă, însă, absorbția ar dura maximum șase până la 12 ore sau trei ore pentru o doză mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel