Numărul cazurilor de gripă, creștere bruscă. Cum ne protejăm, dr Tudor Ciuhodaru explică

În ultimele două săptămâni numărul cazurilor de gripă a început să crească. Dr Tudor Cuhodaru atrage atenția că cei mai expuși sunt copiii cu vârsta sub 5 ani și bolnavii cronici. Iată cum ne putem proteja: 

„Atenție părinți și bunici. În doar câteva zile s-au confirmat 7 cazuri de gripă. Asta doar la Iași. Cei mai expuși sunt cei cu vârsta mai mică de 5 ani. Nu uitați să-i protejați! În 2020 vor fi mai mulți bolnavi de gripă (conform Centrului European de Control al Bolilor, din cauza circulației simultane a virusurilor de tip A și de tip B), iar vârful se va înregistra la începutul lunii februarie", arată dr Tudor Ciuhodaru.

El spune că ne putem proteja dacă respectăm câteva reguli simple.

Cum ne protejăm de gripă - 5 reguli simple:

1. Evitați contactul cu persoanele bolnave: evitați aglomerațiile (mijloace de transport în comun, spații publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu stați lângă persoanele care tușesc sau stranută, nu vizitați și nu duceți în colectivități, mai ales școlare, persoanele bolnave.

Nu duceți copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreții nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectați regulile generale și individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuințelor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-22 grade precum și igienizarea spațiilor și a suprafețelor.

3. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau dacă nu sunteți în apropierea apei puteți utiliza, cu eficință mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Evitați stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații încălzite precum instituțiile publice și magazine.

5. Respectați un regim alimentar adecvat: bazat pe fructe și legume proaspete, bogate în vitamine, renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

Atenție!!!

1. Cei mai expuși sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienții, pacienții cu afecțiuni cronice.

2. Cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.

3. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare ușurință pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafețe contaminate.

4. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

5. Tratamentul pentru gripă trebuie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.

6. Evitați automedicația. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor.

7. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă, ci și potențial periculoasă! Poate duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel