O aspirină pe zi ține cancerul intestinal la distanță

Aspirina
Efectul administrării unei doze regulate de aspirină pentru a reduce riscul de cancer intestinal moștenit durează cel puțin 10 ani după oprirea tratamentului, arată un nou studiu.

Un studiu internațional - cunoscut sub numele de CAPP2 – care a implicat pacienți cu sindrom Lynch din întreaga lume a dezvăluit că două aspirine pe zi, administrate în medie timp de doi ani și jumătate, au redus rata cancerului de intestin la jumătate.

Studiul, condus de experți de la Universitățile din Newcastle și Leeds, Marea Britanie, publicat în The Lancet (link direct studiu), este o supraveghere în dublu orb, timp de 10 ani, completată, în cazul a mai mult de jumătate dintre subiecți, cu date din registrul național al cancerului pentru până la 20 de ani.

Rezultatele studiului întăresc recomandarea Institutului Național de Sănătate și Excelență în Sănătate (NICE) privind administrarea zilnică a aspirinei pentru cei cu risc ridicat și susține utilizarea mai largă a aspirinei pentru a preveni cancerul.

Pe baza datelor preliminare pe cinci ani din studiul CAPP2, NICE a recomandat ca aspirina să fie administrată pentru prevenirea cancerului de intestin la adulții cu sindrom Lynch.

Profesorul John Burn, de la Universitatea Newcastle și Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, care a condus cercetarea, a declarat că noile descoperiri susțin în continuare această recomandare importantă.

Efect protector și la 10 ani

„Am avut o idee acum 30 de ani că persoanele cu predispoziție genetică pentru cancerul de colon ne pot ajuta să testăm dacă aspirina poate reduce cu adevărat riscul de cancer. Pacienții cu sindrom Lynch prezintă un risc ridicat, iar acest lucru a oferit puterea statistică în a utiliza cancerul ca punct final – cum sunt ca canarii din mină care îi avertizează pe mineri că sunt scurgeri de gaz. A fost nevoie de mult timp pentru a începe procesul și pentru a recruta destui oameni în 16 țări, dar acest studiu ne-a dat în cele din urmă un răspuns. Două aspirine pe zi, administrate câțiva ani, oferă o protecție care durează mai mult de 10 ani, iar analiza statistică a devenit mult mai puternică cu timpul. Pentru persoanele cu risc ridicat de cancer, beneficiile sunt clare - aspirina funcționează. Noul nostru proces internațional, CaPP3, va vedea dacă dozele mai mici funcționează la fel de bine” a spus dr John Burn.

Rezultatele au arătat că atunci când datele despre toți subiecții au fost incluse în studiu, cei cu aspirină aveau cu 42% mai puține diagnostice de cancer de colon. În rândul celor care au luat aspirină timp de doi ani, au fost cu 50% mai puține tipuri de cancer de colon.

Studiul a implicat 861 de pacienți cu sindrom Lynch, care afectează aproximativ una din 200 de persoane din populația generală. Aceste persoane au o problemă genetică cu reparare a ADN-ului, ceea ce le face să aibă un risc mult mai mare de cancer intestinal.

Un grup de 427 de subiecți aleși randomizat, au luat aspirină în mod continuu timp de doi ani și 434 au fost luat un placebo, și apoi cele două grupuri au fost urmărite timp de 10 ani. Din grupul cu două aspirine în fiecare zi (600 mg), au fost înregistrate cu 18 mai puține cazuri de cancer de colon, reprezentând o scădere de 42,6%.

Când toate analizele de cancer de la 163 de cazuri sindrom Lynch au fost incluse în analiză - cum ar fi cancerul endometrului sau de stomac - a existat un risc general redus de cancer cu 24% la cei care au luat aspirină sau cu 37% la cei care au luat aspirină timp de doi ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel