Obezitate, legătura cu plasticitatea redusă a creierului. Cum afectează memoria
25 sep 2020 / 10:25
Obezitatea nu este o problemă doar pentru sănătatea fizică. A fi supraponderal poate avea un impact semnificativ și asupra sănătății neurologice.
de  Georgiana Ioniță
Obezitate

 Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud au identificat o legătură între obezitate și plasticitatea redusă a creierului. Insuficiența plasticității creierului ar putea duce la deficite cognitive și de învățare la cei care suferă de obezitate.

 

Un studiu la nivel mondial a constatat că persoanele supraponderale sunt mai puțin susceptibile să își re-conecteze creierul și să găsească noi căi neuronale. Această descoperire ar putea avea implicații semnificative pentru persoanele care se recuperează după un accident vascular cerebral sau după un traumatism cerebral.

Într-o nouă lucrare publicată în Brain Sciences, cercetătorii de la UniSA și Universitatea Deakin arată că plasticitatea creierului este afectată la persoanele obeze, ceea ce face mai puțin probabil ca aceștia să învețe sarcini noi sau să-și amintească lucruri.

Legătura dintre obezitate și plasticitatea redusă a creierului


Folosind o serie de experimente care implică stimulare magnetică transcraniană, cercetătorii au testat 15 persoane obeze cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, comparându-le cu 15 persoane dintr-un grup de control cu o greutate sănătoasă.


Au fost aplicate pulsuri repetate de stimulare electrică a creierului pentru a vedea cât de bine răspund. Grupul de control cu  greutate sănătoasă a răspuns cu o activitate neuronală semnificativă, sugerând un răspuns normal la plasticitatea creierului. În schimb, răspunsul  grupului  obez a fost minim, sugerând că  a fost afectată capacitatea sa de schimbare. 

Cercetătorul UniSA, dr. Brenton Hordacre, spune că descoperirile oferă primele dovezi fiziologice ale unei legături între obezitate și plasticitatea redusă a creierului.

 

 

Studiul integral, aici. 

 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?