Oboseala cronică, detectată în sânge. Testul dezvoltat de cercetători

Oboseala cronică
Sindromul oboselii cronice nu este doar o închipuire. Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care indică cu precizie această afecțiune.

Oamenii de știință au dezvoltat un test pentru sindromul de oboseală cronică, care detectează reacția celulelor imune și a plasmei sanguine la stres. Constatările pot ajuta, de asemenea, la verificarea eficienței medicamentelor pentru afecțiune.

Encefalomielita sau sindromul oboselii cronice (ME / CFS) este o afecțiune gravă care poate afecta milioane de oameni în toată lumea.

Simptomele includ oboseala extremă, dificultatea de a adormi, probleme de concentrare sau de memora, dureri musculare și dureri în gât recurente și ganglioni limfatici. În prezent, medicii pot diagnostica această boală numai prin examinarea simptomelor unei persoane și a antecedentelor medicale sau prin excluderea altor boli posibile. Acest lucru poate face procesul de diagnosticare dificil, lung și inexact.

Test promițător

Rezultatele unui nou studiu ar putea schimba în curând acest lucru. Oamenii de știință de la Stanford University School of Medicine in California au descoperit un biomarker pentru ME / CFS și au dezvoltat un test care ar putea, în curând, să diagnosticheze afecțiunea cu acuratețe, potrivit medicalnewstoday.com.

Ron Davis - un profesor de biochimie și genetică de la Universitatea Stanford School of Medicine - a elaborat testul împreună cu echipa sa, din care face parte autorul principal, Rahim Esfandyarpour.

Prof. Davis și colegii săi au publicat concluziile lor in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Profesorul Davis spune că medicii de multe ori fac în mod eronat analize pentru funcția ficatului, rinichilor sau inimii, sau iau probe de sânge și verifică numărul de celule imune de la persoanele care cauta ajutor pentru ME/CFS. "Toate aceste teste diferite ar conduce în mod normal medicul spre o boală sau alta, dar pentru persoanele cu oboseală cronică, rezultatele analizelor sunt normale", spune Prof. Davis. Problema, adaugă el, este că niciunul dintre aceste teste nu ar arăta cauza problemei.

Răspunsul celulelor la stres, testul pentru oboseala cronică

În schimb, noul lor test de diagnosticare privește modul în care celulele imune ale unei persoane reacționează la stres. Cercetătorii au folosit un test nanoelectronic, care măsoară modificările mici ale energiei pentru a evalua starea de sănătate a celulelor imune și a plasmei sanguine, pentru a vedea modul în care celulele imune și plasmă din sânge procesează stresul. Testul detectează "interacțiunile biomoleculare în timp real" prin utilizarea a mii de electrozi, pentru a crea un curent electric și prin utilizarea camerelor mici care conțin probe de sânge numai cu celule imune și plasmă de sânge.

Probele, experimentale

În interiorul camerelor mici, celulele imune și plasma interacționează cu curentul electric, modificând fluxul acestuia. Oamenii de știință au folosit sarea pentru a accentua probele de sânge ale unor persoane cu oboseală cronică și a unor persoane fără această afecțiune.

Apoi au evaluat schimbările în curentul electric. „Cu cât schimbările sunt mai mari, cu atât probele de sânge sunt mai sănătoase”, explică oamenii de știință; modificările în curentul electric reflectă modificările la nivel celular. „O schimbare semnificativă indică faptul că celulele imune și plasma sanguină nu reacționează bine la stres și nu o pot procesa eficient.”

În experimentele pe care Prof. Davis și echipa le-a efectuat, toate probele de sânge provenite de la persoanele cu oboseala cronică au arătat un vârf clar, indicând schimbări mari în curentul electric, în timp ce probele de sânge de la persoanele care nu aveau această afecțiune nu au arătat niciun curs.

„Nu știm exact de ce celulele și plasma acționează în acest fel, nici măcar ce fac”, spune Prof. Davis. „Cu toate acestea, constatările oferă dovezi științifice că această boală nu este o fabricație a minții unui pacient. Vedem clar o diferență în modul în care sindromul de oboseală cronică și sindromul celulelor imunitare procesează stresul", spune Prof. Ron Davis

Testul, util pentru verficarea tratamentelor pentru oboseala cronică

Cercetătorii au aplicat testul la probele de sânge de la 40 de persoane, dintre care 20 au avut oboseală cronică, iar alți 20 nu aveau.

Testul lor a identificat cu exactitate toate persoanele care au suferit de această boală, fără a identifica greșit nicio altă persoană dintre cele care nu aveau această afecțiune.

De asemenea, testul ar putea fi aplicat pentru identificarea medicamentelor eficiente pentru oboseala cronică. „Folosind testul nanoelectronic, putem adăuga doze controlate de medicamente cu potențial terapeutic la probele de sânge ale pacientului și vom face din nou testul de diagnostic”, explică Esfandyarpour.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel