Omega-3, speranța de viață după un infarct: care este cea mai bună sursă

Somonul conține vitamina D
Aportul de omega-3 îmbunătățește sperața de viață după un infarct. Cercetătorii au analizat mai bine care este cea mai bună sursă de acizi grași omega-3, vegetală sau animală.

O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetări și Spitale Germani Trias i Pujol (IGTP) și de la Institutul de Cercetări Medicale Hospital del Mar (IMIM) a demonstrat că un consum regulat de alimente bogate în acizi grași omega-3, atât de origine animală, cât și vegetală, întărește membranele inimii și ajută la îmbunătățirea prognosticului în cazul unui infarct miocardic.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, au folosit date de la 950 de pacienți. Nivelurile de omega-3 din sângele acestor indivizi au fost determinate când au fost internați la spital pentru a fi tratați pentru infarct. Această măsurare indică cu exactitate cât din aceste grăsimi consumaseră pacienții în săptămânile anterioare prelevării probelor, cu alte cuvinte înainte de infarct. Pacienții au fost monitorizați timp de trei ani după externare, iar cercetătorii au observat că prezența unor niveluri ridicate de omega-3 în sânge la momentul infarctului, care fusese consumată în săptămânile premergătoare infarctului, a fost asociată cu un risc mai mic de complicații. Rezultatele studiului tocmai au fost publicate în prestigiosul Journal of the American College of Cardiology.
Beneficiile acizilor grași omega-3.

Surse complementare de omega-3

Acidul eicosapentaenoic (EPA) este un tip de acid gras omega-3 care se găsește în peștele gras. Când mâncăm pește gras în mod regulat, EPA este încorporat în fosfolipidele din membranele cardiomiocitelor, protejându-le de o mare varietate de factori de stres cardiac. Această îmbogățire a membranelor miocardice limitează daunele cauzate în cazul unui infarct.
Noutatea majoră a acestui studiu este că s-a concentrat și asupra unui alt acid gras omega-3, de origine vegetală, cunoscut sub numele de acid alfa-linolenic (ALA). Această grăsime, care se găsește în nuci, precum și în soia și în derivații lor, este mult mai puțin studiată decât omega-3 marin. Cercetătorii au observat că EPA și ALA nu concurează, ci sunt complementare unele cu altele. În timp ce nivelurile ridicate de EPA sunt asociate cu un risc mai mic de reinternare în spital din cauze cardiovasculare, nivelurile mai ridicate de ALA sunt asociate cu un risc redus de deces.
Antoni Bayés, director clinic de cardiologie la Germans Trias, spune: „Încorporarea omega-3 marine și vegetale în dieta pacienților cu risc de boli cardiovasculare este o strategie integrativă pentru îmbunătățirea atât a calității vieții, cât și a prognosticului dacă suferă un infarct."

 

Sursa, aici



 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel