OMS, rezoluție pentru transparență asupra pieței medicamentelor

OMS, rezoluție pentru transparență asupra pieței medicamentelor
O rezoluție pentru o mai mare transparență a piețelor medicamentelor a fost adoptată de către statele membre în Organizația Mondială a Sănătății.

O rezoluție prin care se cere  o mai mare transparență asupra piețelor medicamentelor a fost adoptată de către statele membre în Organizația Mondială a Sănătății, potrivit agerpres.ro, care citează AFP.

Totuși, arată sursa citată, textul final a fost „atenuat”, ca urmare a unor îndelungi negocieri.

Proiectul de rezoluţie a fost prezenta de Italia, cu sprijinul a aproape 20 de țări și a fost negociat timp de mai multe zile cu uşile închise de statele membre, reunite de peste o săptămână cu ocazia celei de-a 72-a Adunări mondiale a OMS, care s-a încheiat marţi, la Geneva.

Totuși, OMS a publicat săptămâna trecută pe site-ul său o versiune intermediară a rezoluţiei, în care se putea observa că un mic număr de state, inclusiv Germania, Elveţia, Statele Unite şi Marea Britanie, solicitau adoptarea unui text mai mic. Marţi, un consens a fost în cele din urmă găsit, ce a permis adoptarea formală a rezoluţiei de către statele membre.

Textul adoptat a fost totuşi în mare parte "atenuat", mai ales în privinţa transparenţei asupra testelor clinice şi asupra costurilor de fabricaţie a medicamentelor.
Promotorii rezoluţiei au reuşit să menţină în textul final principiul transparenţei asupra preţurilor, documentul invitând statele membre "să ia măsurile corespunzătoare ce vizează un schimb public de informaţii despre preţurile nete".

Rezoluția, varianta mai „blândă”

Deși proiectul iniţial îndemna statele "să ceară difuzarea rezultatelor şi a costurilor testelor clinice umane", totuși, rezoluţia adoptată marţi le cere doar să ia măsuri pentru "a sprijini difuzarea şi o mai mare disponibilitate a datelor despre rezultate şi - dacă ele sunt deja disponibile public sau furnizate cu titlu voluntar - despre costurile testelor clinice umane".

Rezoluţia solicită statelor doar "să amelioreze notificarea informaţiilor oferite de furnizori despre produsele sanitare omoloage, de exemplu rapoartele despre reţete, preţuri, unităţi vândute, taxe de comercializare şi subvenţii", în condiţiile în care proiectul iniţial le îndemna "să ceară ca aceste informaţii să fie făcute publice"

De asemenea, rezoluţia a cerut statelor să îmbunătăţească "notificarea publică a informaţiilor despre situaţia existentă în domeniul brevetelor şi despre autorizarea plasării pe piaţă a produselor sanitare", pe când proiectul iniţiat de Italia îndemna într-o manieră mult mai clară statele membre "să îmbunătăţească transparenţa referitoare la brevete".

Săptămâna trecută, aproape 50 de ONG-uri, inclusiv MSF (Medicins Sans Frontieres) şi Medicins du Monde, au lansat un apel în favoarea adoptării unei rezoluţii "puternice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel