Operație fibrom uterin, tot ceea ce trebuie să știți despre proceduri și urmări

Intervenție chirurgicală   FOTO: Facebook Spitalul Militar București
Fibroamele uterine sunt creșteri necanceroase care cresc în peretele uterului. Când fibroamele provoacă sângerare puternică sau simptome dureroase, iar alte tratamente sunt ineficiente, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală.

Fibroamele sunt frecvente, dar este dificil pentru medici să stabilească ce procent de oameni le are, deoarece nu toată lumea are simptome. Conform diferitelor estimări, fibroamele pot afecta între 20% și 80% din populația feminină sub vârsta de 50 de ani, notează Medical News Today.

Deși uneori fibroamele pot crește până la dimensiunea unui grapefruit sau chiar mai mari, acestea sunt adesea foarte mici. Multe persoane cu fibroame nu știu că le au. Persoanele cu fibroame asimptomatice nu necesită intervenții chirurgicale sau alte tratamente.

Cu toate acestea, alte persoane prezintă dureri abdominale, presiune, balonare, durere în timpul sexului, urinare frecventă și menstruații dureroase. Aceste persoane pot necesita o intervenție chirurgicală.

În acest articol, aflați mai multe despre operația pentru fibrom, inclusiv tipurile, riscurile și la ce să vă așteptați

Tipuri

Medicul poate recomanda o miomectomie pentru a elimina fibroamele.

Există mai multe abordări chirurgicale diferite pentru tratarea fibroamelor. Tipurile de intervenții chirurgicale pe care le poate face o persoană vor depinde de localizarea fibromului.

De obicei, medicul va recomanda mai multe opțiuni conservatoare, cum ar fi medicamente, înainte de a lua în considerare o intervenție chirurgicală.

În cazurile în care medicamentele și alte tratamente nu funcționează, opțiunile chirurgicale includ următoarele:

Miomectomie

Miomectomia este o procedură chirurgicală care înlătură fibroamele. În funcție de locația acestor creșteri, un chirurg poate fi nevoit să îndepărteze și alte țesuturi în proces. Chirurgii oferă diferite tehnici de miomectomie.

Tehnica tradițională este destul de invazivă, deoarece folosește o tăietură relativ mare. Această incizie poate merge de la buric până la linia de bikini sau poate circula pe orizontală de-a lungul liniei de bikini. Unii chirurgi efectuează, de asemenea, intervenții chirurgicale laparoscopice, care utilizează incizii mai mici, dar necesită mai multă abilitate.

Deși o miomectomie păstrează uterul, femeile care doresc să rămână însărcinate ar trebui să vorbească cu un medic despre posibilele complicații. Cele cu fibroame foarte mari sau adânc înrădăcinate pot fi capabile să aibă nașteri prin cezariană numai după această procedură.

Noi fibroame se pot dezvolta după o miomectomie, ceea ce înseamnă că nu este o soluție permanentă pentru toată lumea.

Procedura de ablație cu radiofrecvență

Ablația cu radiofrecvență distruge fibroamele folosind fie un curent electric, un laser, terapie la rece sau ultrasunete. Nu necesită decât o mică incizie.

Cu toate acestea, poate provoca complicații periculoase ale sarcinii, cum ar fi cicatricea și infecția, astfel încât medicii nu o recomandă celor care planifică sarcini viitoare.

Ablația cu radiofrecvență poate fi o opțiune bună pentru persoanele care iau în considerare o histerectomie și care doresc o procedură mai puțin invazivă.

Ablația endometrială

Ablația endometrială nu îndepărtează fibroamele, dar poate ajuta la ameliorarea menstruațiilor dureroase.

În timpul ablației endometriale, un chirurg folosește o serie de tehnici - care pot include căldură, curent electric, îngheț, lasere sau sârmă - pentru a distruge mucoasa uterului. Aceste tehnici reduc sau opresc hemoragiile grele.

Această procedură este mai puțin invazivă decât unele alte opțiuni chirurgicale. Uneori, medicii o pot efectua chiar și în ambulatoriu, în cabinetul lor.

Această procedură poate împiedica femeile să poată rămâne însărcinate în viitor, deci nu este o opțiune bună pentru cele care ar dori să aibă încă copii.

Embolizarea fibromului sau a arterei

Un medic poate localiza vasele de sânge care se alimentează în fibrom și le perturba alimentarea cu sânge. În timpul acestei proceduri, vor introduce un tub în vasele de sânge care furnizează fibromul și apoi vor injecta particule minuscule care blochează alimentarea fibroasă a sângelui. Lipsa sângelui micșorează fibroamele.

Medicii pot face această procedură în regim de internare sau ambulatoriu, iar recuperarea este de obicei destul de simplă. Fibroamele nu cresc în mod obișnuit după embolizare.

În timp ce sarcina este uneori posibilă după embolizarea fibromului, medicii nu știu suficient despre riscuri. Prin urmare, ei nu recomandă această procedură femeilor care doresc să rămână însărcinate.

Chirurgie cu ultrasunete orientată prin rezonanță magnetică

În ecografia focalizată cu rezonanță magnetică (MRgFUS), un medic folosește o ecografie pentru a încălzi și a distruge fibroamele.

Această procedură poate viza fibroamele individuale și poate evita afectarea țesutului sănătos din jur. Un medic va face o scanare RMN pentru a determina dacă o persoană este un candidat adecvat pentru MRgFUS. Este posibil să nu recomande MRgFUS dacă fibroamele sunt prea mari sau prea aproape de oase sau intestin.

MRgFUS poate fi o opțiune bună pentru femeile care intenționează să rămână însărcinate, deoarece lasă uterul intact. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe date pentru a confirma siguranța acestor persoane.

histerectomia

O histerectomie este o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea uterului și, uneori, a ovarelor. O histerectomie elimină permanent fibroamele uterine.

Această procedură nu este o opțiune pentru oricine planifică o viitoare sarcină, deoarece elimină pântecele. Unii oameni aleg să lase ovarele la locul lor, pentru a continua să producă estrogen.

Un chirurg poate fi capabil să efectueze o histerectomie laparoscopică, care folosește mai multe incizii mici și o cameră mică pentru a ajuta chirurgul să vadă în interiorul abdomenului. O histerectomie deschisă necesită o incizie mare între butonul de burtă și linia bikini.

O altă opțiune este o histerectomie vaginală, care este abordarea pe care o preferă majoritatea oamenilor. În această procedură, un chirurg va elimina uterul prin vagin.

O histerectomie vaginală nu poate fi posibilă dacă uterul sau fibromul este prea mare pentru a se încadra prin vagin.

Persoanele care suferă o histerectomie deschisă pot avea un timp de recuperare mai lung. De obicei, medicii recomandă o histerectomie numai pentru cei ale căror fibroame sunt foarte mari sau interfera semnificativ cu calitatea vieții lor.

Persoanele care au alte probleme de sănătate reproductivă, cum ar fi endometrioza, pot constata că o histerectomie oferă o ușurare semnificativă din fibroame și alte simptome.

Morcelarea

Morcelarea este o procedură care reduce dimensiunea fibroamelor, astfel încât un chirurg le poate îndepărta printr-o incizie minusculă în abdomen. Un medic poate utiliza morcelarea în timpul unei miomectomii, histerectomii sau alte operații.

Cu toate acestea, Administrația pentru Alimente și Droguri (FDA) avertizează că aceasta comportă riscuri semnificative.

Deși fibroamele nu sunt canceroase, cancerul uterin este mai comun la persoanele care au intervenție chirurgicală cu fibrom decât au crezut experții anterior.

De asemenea, poate fi dificil de spus diferența dintre un fibrom și un tip de cancer care arată la fel. Conform FDA, morecelarea poate răspândi inadvertent cancerul care seamănă cu un fibrom.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel