Ouă, consumul în exces legat de diabetul de tip 2. STUDIU care răstoarnă ce știam

Ouă fierte. Foto: Pixabay
Beneficiile pentru sănătate aduse de ouă s-ar putea să nu fie atât de mari pe cât se crede, ba din contra, noi cercetări arată că un consum excesiv poate crește riscul de diabet de tip 2. Iată ce cantitate pare să fie periculoasă

Un nou studiu longitudinal de la Universitatea din Australia de Sud, desfășurat în parteneriat cu China Medical University și Qatar University, desfășurat pe date din anii 1991-2009, evaluează consumul de ouă într-un eșantion mare de adulți chinezi. Studiul a fost publicat în British Journal of Nutrition (link direct studiu).

Cercetătorii au constatat că persoanele care consumă în mod regulat unul sau mai multe ouă pe zi (echivalentul a 50 de grame) își cresc riscul de diabet cu 60%.

Diabetul de tip 2, o problemă uriașă de sănătate

Având în vedere prevalența diabetului în China, care depășește acum 11% - peste media globală de 8,5% - diabetul a devenit o problemă serioasă de sănătate publică. Impactul economic al diabetului este, de asemenea, semnificativ, reprezentând 10% din cheltuielile globale cu sănătatea (760 miliarde USD). În China, costurile legate de diabet au depășit 109 miliarde de dolari.

Epidemiologul și expertul în sănătate publică, Dr. Ming Li, al UniSA, spune că creșterea prevalenței diabetului este o preocupare, în special în China, unde modificările aduse dietei tradiționale chineze afectează sănătatea.

„Dieta este un factor cunoscut și modificabil care contribuie la apariția diabetului de tip 2, astfel încât este importantă înțelegerea gamei de factori dietetici care ar putea afecta prevalența tot mai mare a bolii”, spune dr. Li.

„În ultimele decenii, China a suferit o tranziție nutrițională substanțială, care a însemnat că mulți oameni se îndepărtează de o dietă tradițională care conține cereale și legume, către o dietă mai procesată, care include cantități mai mari de carne, gustări și alimente cu densitate mare de energie”.

„În același timp, și consumul de ouă a crescut constant; din 1991 până în 2009, numărul persoanelor care consumă ouă în China aproape s-a dublat”.

„În timp ce asocierea dintre consumul de ouă și diabet este adesea dezbătută, acest studiu a urmărit să evalueze consumul de ouă pe termen lung și riscul oamenilor lor de a dezvolta diabet, determinat de glicemia în repaus alimentar”.

Femeile, mai afectate decât bărbații

„Ceea ce am descoperit a fost că un consum mai mare de ouă pe termen lung (mai mult de 38 de grame pe zi) a crescut riscul de diabet în rândul adulților chinezi cu aproximativ 25%”.

„Mai mult, adulții care au consumat în mod regulat ouă (peste 50 de grame / zi, sau echivalentul unui ou pe zi) au avut un risc crescut de diabet cu 60%”, a spus cercetătorul.

Efectul a fost, de asemenea, mai pronunțat la femei decât la bărbați.

Dr. Li spune că, deși aceste rezultate sugerează că un consum mai mare de ouă este asociat pozitiv cu riscul de diabet la adulții chinezi, sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora relațiile cauzale.

„Pentru a învinge diabetul, este necesară o abordare cu mai multe fațete, care să includă nu numai cercetarea, ci și un set clar de linii directoare pentru a ajuta la informarea și ghidarea publicului. Acest studiu este un pas către acest obiectiv pe termen lung”, a arătat cercetătorul.

Între anii 1991-2009, cercetătorii au descoperit că de fapt consumul mediu zilnic de ouă a crescut continuu de la 16 grame în 1991-93, la 26 de grame în 2000-04 și la 31 de grame în 2009.

Populația studiată a cuprins 8.545 de adulți (vârsta medie de 50 de ani) care participă la ancheta privind sănătatea și nutriția din China.

Consumul internațional de ouă în aceeași perioadă a fost:

33,65 g / zi în Europa.
28,43 g / zi în America.
20,56 g / zi în Asia.
18,20 g / zi în Oceania (inclusiv Australia).
5,93 g / zi în Africa.
21.45 g / zi în lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel