Pacienți cu ciroză sau hepatita C, tratament gratuit cu interferon

Medic
Casa de Asigurări de Sănătate Suceava asigură din această lună terapia cu medicamente cu acţiune antivirală pentru tratamentul hepatitei cronice C şi cirozei hepatice C, pentru pacienţii adulţi.

Ciroză, hepatita C, tratament. Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a fost desemnată, prin ordin al preşedintelui CNAS, să asigure din această lună terapia cu medicamente cu acţiune antivirală directă (interferon-free) destinate tratamentului hepatitei cronice C şi cirozei hepatice C, pentru pacienţii adulţi, a informat vineri directorul instituţiei, Cristi Bleorţu. Directorul CAS Suceava a precizat că bugetul iniţial alocat pentru acest tip de tratament este în valoare de 928.000 de lei.

Medicii prescriptori pentru pacienţii adulţi sunt medici din specialitatea gastroenterologie şi din specialitatea boli infecţioase, aflaţi în contract cu CAS Suceava, iar medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament prevăzute în protocolul terapeutic specific. Pacienţii vor fi informaţi de medic cu privire la terapia antivirală recomandată, la modalitatea ei de administrare, la reacţiile adverse şi interacţiunile medicamentoase şi vor semna formularele tipizate necesare, potrivit Agerpres.

Sursa citată precizează că o condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este aceea ca pacientul să-şi monitorizeze tratamentul, mergând la medicul curant pentru consultaţii şi analize ori de câte ori acesta îl programează sau în cazul unor reacţii adverse ori dacă starea de sănătate o impune. Determinările cantitative ARN-VHC (viremiile) se vor realiza, în mod gratuit, fiind obligatorii pentru iniţierea şi monitorizarea tratamentului.

Persoanele asigurate care beneficiază de tratament antiviral fără interferon vor primi de la medicul curant câte o prescripţie medicală gratuită la fiecare 28 de zile, ce poate fi eliberată de farmaciile în contract cu CAS Suceava. La 12 săptămâni de la terminarea tratamentului, pacientul trebuie să efectueze viremia care atestă obţinerea rezultatului terapeutic. Viremia obligatorie pentru monitorizarea tratamentului se va efectua în baza documentelor primite de la medicul curant numai în laboratoarele autorizate şi evaluate conform dispoziţiilor legale, nominalizate pe site-ul CNAS.

La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului pacientul trebuie să prezinte medicului curant flacoanele goale ale medicamentului prescris, prin aceasta asumându-şi şi, totodată, confirmând faptul că a luat în proporţie de 100% medicamentele prescrise.

17.500 de pacienți vor beneficia de acest tratament

Prescrierea tratamentelor fără interferon pentru pacienţii cu hepatita virală cronică C a fost reluată în data de 5 februarie, în baza noilor contracte cost-volum-rezultat încheiate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de acest tratament urmând a beneficia 17.500 de pacienţi. "În baza acestor contracte, vor beneficia de tratament un număr de 17.500 de pacienţi adulţi cu hepatita C, indiferent de stadiul de fibroză şi ciroză compensată, pentru genotipul 1b, cel mai des întâlnit în România, dar şi pentru genotipurile 1a şi 4, care înregistrează o incidenţă mai scăzută în ţara noastră", informează un comunicat de presă al CNAS, citat de Agerpres.

De asemenea, afirmă reprezentanţii CNAS, pentru prima oară se acordă tratament fără interferon şi pentru 100 de copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani. "Odată cu derularea actualelor contracte, tratamentul fără interferon va fi acordat şi în trei noi judeţe. Astfel, tratamentul va fi asigurat adulţilor de medici din specialităţile gastroenterologie şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Bihor, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Suceava, Mureş, Timiş, precum şi cu CAS AOPSNAJ", precizează sursa citată.

Pentru copii, tratamentul va fi asigurat de medicii cu specialităţile gastroenterologie pediatrică şi boli infecţioase aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate din Bucureşti, Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Timiş, precum şi cu CAS AOPSNAJ. CNAS arată că pe măsură ce unităţi sanitare din alte judeţe vor îndeplini condiţiile necesare, acestea vor fi introduse în lista centrelor care acordă tratament fără interferon pentru pacienţii cu hepatita virală C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel