Pacienții COVID-19 nu trebuie tratați toți preventiv cu anticoagulante. Dr Tatu-Chițoiu, explicații

Medicamente
Dr Gabriel Tatu-Chițoiu, cunoscut cardiolog bucureștean, explică de ce tratamentele anticoagulante nu trebuie date preventiv tuturor pacienților cu  COVID-19. 

Reputatul cardiolog Dr Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, explică, pe pagina sa de Facebook, rezultatele unui studiu care arată că administrarea preventivă de anticoagulante la pacienții COVID-19 care nu sunt într-o anumită fază a bolii crește uriaș riscul de mortalitate.  

„DESPRE ILUZII ÎN TRATAMENTUL COVID-19: Pe la începutul pandemiei COVID-19 au apărut materiale în presă, preluate masiv pe rețelele de socializare, prin care se lăsa de înțeles că mecanismul principal prin care apare COVID-19 ar fi dezvoltarea de cheaguri în arterele și venele pacientului și nu infecția cu virus propriu-zisă. Relativ recent am constatat că printre negativiști există încă ideea că problema este rezolvată, că se folosesc anticoagulante astfel încât pacienții COVID-19 nu ar mai avea probleme. Au apărut chiar medici care au afirmat că au început să dea anticoagulante acestor pacienți în ideea de a preveni trombozele (cheagurile). La dată respectivă am postat materiale prin care am explicat faptul că apariția cheagurilor la pacienții COVID-19 gravi este efectul și nu cauza bolii, că anticoagulantele au indicații vechi, clare, la pacienții internați în terapie intensivă (inclusiv la cei cu boli infecțioase) și că administrarea de anticoagulante la toți pacienții COVID-19 NU este justificată, putând mai degrabă să crească riscul de efecte adverse (hemoragii) la cei care nu au nevoie de ele, decât să prevină apariția cheagurilor.

Zilele acestea a apărut un studiu pe 501 pacienți COVID-19 din Conecticut, USA. Concluzie: mortalitatea pacienților tratați „preventiv” cu anticoagulante a fost de 2,3 ori mai mare!”, a explicat dr Gabriel Tatu-Chițoiu. 

Studiul de care face vorbire poate fi găsit AICI (link direct)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai bune uleiuri esențiale care reduc inflamația
10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel