Pacienta cu arsuri, transferată de două ori pentru că a fost subevaluată. Pintea: Ancheta începe luni

Sală de operație
O pacientă cu arsuri a fost transferată de la Slatina, la Brașov și apoi la Iași, pentru că inițial a fost subevaluată! Sorina Pintea a anunțat că de mâine face anchetă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că începând de luni va fi demarată o anchetă pentru a afla de ce pacienta arsă transferată la Iași a fost subevaluată, într-o primă fază, la Slatina, arsura fiind pe 45%, nu pe 30% din suprafața corpului.

„În momentul în care Slatina a anunțat o pacientă cu arsuri de gradul 1 și 2 pe 30% din suprafața corpului, a fost acceptat transferul la Brașov pe un pat intermediar, nicidecum pe un pat de mari arși. Când a ajuns la Brașov pacienta, s-a constatat că a fost subevaluată. (...) Era afectată 45% din suprafață corpului, cu un grad de arsură 3. În urma probelor biologice prelevate s-a constatat că pacienta are o infecție (...) și de aceea nu s-a putut face grefa pe parcursul celor 12 zile cât a stat în Spitalul din Brașov. S-a recurs la tratament în sala de operație sub anestezie generală la Brașov și au început procedurile de transfer la un centru de mari arși cu paturi disponibile", a declarat Sorina Pintea, astăzi, la Digi 24.

Pentru că au subevaluat gradul de afectare al pacientei, aceasta transferată unde nu erau locuri libere la mari arși.

Subevaluată și transferată la terapie intermediară

„Din punct de vedere medical, specialiștii spun că Brașovul a făcut ceea ce trebuie".(...) Pacienta a ajuns acolo cu un anumit grad de arsură. Au început procedurile de transfer, iar în momentul în care a putut fi efectuat transferul, a fost transferată la Iași. (...) Ceea ce s-a întâmplat la Slatina, vom vedea de ce această pacientă a fost subevaluată, în condițiile în care cu aproximativ o lună a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin în care avem foarte clar criterii de transfer în funcție de gradul de arsură al suprafeței corpului. Pacienta a fost transferată la Brașov, la terapie intermediară, pentru că la București nu erau locuri. La gradul de arsură de 30% nu era necesar să ocupe un pat de mare ars. Nu avea arsuri de căi respiratori. Abia de mâine vom începe să vedem exact ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la a subevalua. Ieri am aflat de caz. Vom începe de mâine (n.r. - luni) să vedem ce s-a întâmplat și de ce cei care trebuiau să își respecte fișa postului nu au făcut-o (...) Vom vedea ce rezultate va scoate la iveală ancheta în acest caz. Nu putem să pedepsim sistemul pentru că unii din sistem nu își fac datoria", a adăugat Pintea.

Ea a menționat că în prezent starea pacientei este stabilă, fiind la terapie intensivă la Iași.

Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, a spus că femeia a fost transferată de la Brașov cu ajutorul unui avion SMURD, după care a fost internată la Clinica de Chirurgie Plastică și Arși din cadrul unității medicale.

„Am primit solicitarea de transfer de la Secția de Arși de la Spitalul Brașov. Pacienta a fost intubată, e sub anestezie generală, a fost operată, arsura a fost excizată și s-a făcut grefarea cutanată. Transferul a fost solicitat pentru că este o pacientă cu arsură gravă", a declarat Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iași.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel