Pacienți români operați în Ungaria: acordul cu țara vecină privind transplantul de plămâni

România a semnat un acord cu Ungaria privind transplantul de plămâni. 15 pacienți vor putea fi operați anual în Ungaria, iar România va trimite în țara vecină plămânii care nu sunt compatibili în țară.

Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cu Ungaria pentru transplantul pulmonar. România s–a angajat să trimită în țara vecină plămânii care nu sunt compatibili cu niciun pacient român. În schimb, 15 bolnavi în stare gravă vor putea fi operați de medicii din Ungaria, în fiecare an, potrivit stirileprotv.ro.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a arătat că s-a stabilit un schimb reciproc de organe. „Atunci când avem donator care nu e compatibil în România, acest organ se duce în Eurotransplant cu prioritate în Ungaria”, a spus ea.

Ungaria este deja membră Eurotransplant, o organizaţie din care fac parte opt ţări europene care se ajută între ele reciproc ca să acopere nevoia de organe pentru transplant.

Transplantul pulmonar se face și în România de doi ani, însă cazurile grave sunt operate încă în străinătate. Totuși, motvul principal pentru numărul mic de operații este, în continuare, lipsa de organe.

Anul acesta au fost făcute două intervenții, iar în cei doi ani, șase. 31 de bolnavi sunt pe lista de așteptare pentru o astfel de intervenţie, spun autorităţile din sănătate.

De la începutul anului s-au prelevat opt perechi de plămâni, iar șase au fost trimise la Eurotransplant, însă, după testele speciale, doar trei au putut fi transplantate.

Acordul cu Ungaria va intra în vigoare de la 1 septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel