Pacientul poate alege ca reprezentant legal și o persoană care nu-i e rudă, lege promulgată
24 iul 2019 / 23:45
Președintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 1 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, care prevede că un pacient își poate alege ca reprezentant legal și o persoană care nu îi este rudă.
de  Adisa Codruț
Statistică sumbră - peste 1.500 de pacienți mor anual în instituțiile publice de sănătate mintală

Actul normativ prevede completarea art. 1 din Legea 46/2003, în sensul definirii reprezentantului legal al pacientului ca fiind soțul/ soția, părinții sau celelalte rude, până la gradul al IV-lea, precum și orice persoană cu vârsta de minim 18 ani împliniți pe care pacientul o desemnează în acest scop prin declarație autentificată în fața notarului, care se înregistrează în Registrul Național Notarial de Evidență a Procurilor și a Revocării Acestora.

Inițiatorul propunerii care s-a concretizat în Legea pentru completarea art. 1 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, care prevede că un pacient își poate alege ca reprezentant legal și o persoană din afara familiei, deputatul PSD Diana Tușa, susține că din datele existente rezultă că aproape 10% din populația României trăiește în uniune consensuală/ concubinaj.

„Pentru a preîntâmpina și a găsi soluții pentru situații delicate din viața de zi cu zi, considerăm că se impune modificarea legii, astfel încât să asigurăm claritate și aplicabilitate principiilor de bază care au fundamentat normele legale în vigoare", a motivat ea, citată de Agerpres.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?