PALMED, privații din Sănătate cer creșterea tarifelor decontate de CNAS

Bani
PALMED, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private, solicită creșterea tarifelor decontate pentru a evita un blocaj în sistemul medical

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED solicită creșterea tarifelor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale prestate de furnizori. Fără o creștere reală a plafoanelor decontate și prin amânarea introducerii contribuției personale, Ordonanța de Urgență 25/2020 în forma sa actuală nu rezolvă problema accesului pacientului la servicii medicale, rapid și la același standard de calitate, se arată într-un comunicat remis DC Medical. 

În acest context, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private - PALMED solicită constituirea de urgență a unui grup de lucru la nivelul factorilor de decizie pentru discutarea și aprobarea unor tarife corecte.

„Calitatea actului medical este esențială și nicio lege nu poate obliga un furnizor să scadă standardul pentru a se încadra în limitele de costuri impuse de stat. Un preț corect reflectă siguranța actului medical, cum ar fi, de exemplu, rata extrem de mică a infecțiilor nosocomiale din mediul privat, dotările medicale de ultimă generație, acces la metode moderne de tratament, plata echitabilă și instruirea profesională continuă a cadrelor medicale și multe altele", susține Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED.

Sistemul public beneficiază de o decontare similară, dar diferența este făcută de sursele alternative de finanțare, cum ar fi fonduri de la Ministerul Sănătății, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și, în anumite cazuri, un buget suplimentar oferit de administrațiile locale. Pe de altă parte, un spital privat are două surse de finanțare: private și fonduri de la CNAS. Prorogarea introducerii contribuției personale până la 1 aprilie 2021 are menirea de a perpetua această politică de discriminare a furnizorilor de servicii medicale private.

Serviciile trebuie decontate la costuri reale

„Serviciile medicale oferite în sistemul privat nu mai pot fi asigurate la sumele decontate de stat, care nu sunt corelate cu costurile reale. Trebuie găsită o soluție corectă. Este necesar ca banii să urmeze pacientul, iar dacă actul medical poate fi făcut în condiții optime și la un cost corect în România, atunci așa este normal să se întâmple. Statul român decontează peste 130 de milioane de euro anual pentru intervențiile efectuate în străinatate de pacienții români. Cel puțin o parte dintre aceste intervenții se pot realiza și în România, în sistemul privat. Nu este firesc să decontezi sume de câteva ori mai mari spitalelor și clinicilor din străinătate, pentru servicii care se pot realiza, în aceleași condiții, la noi în țară", completează Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

În perioada 30 iunie 2008 - 27 decembrie 2012, legea în vigoare nu menționa nicio restricție pentru derularea programelor naționale de către furnizorii privați de servicii medicale. Cu toate acestea, în perioada menționată, serviciile medicale au fost oferite fără nicio problemă. În fapt, prin OUG 25/2020, se revine la situația de drept, care a fost introdusă în anul 2008 tot printr-o ordonanță de urgență.

Totodată, PALMED atrage atenția asupra faptului că toate dispozițiile legale introduse prin OUG 25/2020, inclusiv cele referitoare la serviciile de urgență, se vor putea aplica numai după ce va fi aprobată și va intra în vigoare Hotărârea de Guvern care reglementează aplicarea măsurilor adoptate prin actul normativ în discuție. După stabilirea serviciilor care pot fi decontate, a condițiilor și a costurilor de decontare, fiecare spital privat care întrunește condițiile va putea opta să intre sau nu în contract cu CNAS pentru decontarea serviciilor de urgență, parcurgând întreaga procedură de evaluare necesară în acest caz, într-un mod similar unităților publice.

Unitățile medicale private au fost înființate și își desfășoară activitatea în conformitate cu normele legale stabilite de statul român, sunt acreditate și evaluate potrivit legii și în condiții similare furnizorilor publici. Activitatea astfel reglementată nu este una de natură comercială întrucât vorbim despre prestare de servicii, și nu despre comercializare de produse. Prin urmare, este oportună o raportare și o apreciere a furnizorului de servicii medicale independent de forma lui de organizare - public sau privat - și exclusiv prin prisma calității actului medical prestat în beneficiul pacientului, mai precizează sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel