Paracetamol cu urme de substanțe cancerigene: unde a fost descoperit
14 iul 2020 / 19:17
Paracetamolul produs de o anume firmă ar putea fi cancerigen, după cum dezvăluie o televiziune olandeză. 
de  Adisa Codruț
Medicamente

Paracetamolul este un medicament frecvent utilizat în Olanda, însă o dezvăluire recentă publicată de dutchreview.com arată că medicamentul ar putea fi cancerigen.  Mai precis, au fost descoperite urme ale unei substanțe cancerigene au fost găsite în paracetamolul vândut în Olanda.

Această constatare a ieșit la iveală ca urmare a unei investigații a NRC și a televiziunii Zembla. 

Paracetamolul în cauză a fost fabricat în China de Anqiu Lu’an Pharmaceutical și a fost contaminat cu 4-cloroanilină, de obicei prescurtată ca PCA. Aceasta este o substanță care apare în timpul producției de paracetamol, dar nu ar trebui să ajungă în produsul finit.

Opinii împărțite: îngrijorător sau nu

Opiniile sunt împărțite cu privire la cât de îngrijorătoare este această constatare. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) spune că o persoană ar putea lua șase pilule contaminate pe zi, fără ca aceasta să devină periculoasă. Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) are o opinie diferită: ei spun că chiar și o pilulă pe zi prezintă un risc de cancer inacceptabil. Acest lucru se datorează faptului că PCA are potențialul de a modifica ADN-ul unei persoane.

Nu este clar unde a ajuns paracetamolul contaminat. În Olanda, două miliarde de pastile de paracetamol sunt vândute în fiecare an, iar aproximativ jumătate dintre acestea sunt făcute de Compania farmaceutică Apotex din Leiden, compania care a folosit, în ultimii ani, materii prime de la principalul furnizor, care este tocmai cel incriminat că a făcut pastilele contaminate. Fabrica de medicamente furnizează paracetamol pentru a fi vândut în Albert Heijn, Etos, Jumbo, Trekpleister, DA și Kruidvat, deci este greu de spus cât de multe medicamente contaminate au fost vândute.

Comitetul de evaluare a medicamentelor (MEB) a decis că nu va urmări problema în continuare, deci nu va exista o investigație mai profundă.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?