PARACETAMOLUM + CODEINUM - prospect

Foto: Pixabay
PARACETAMOLUM + CODEINUM - prospect. Acțiune: Paracetamol: analgezic-antipiretic. Codeină: analgezic opioid, antitusiv.

PARACETAMOLUM + CODEINUM - prospect

Denumire comercială: PARADOREN, ULTRACOD

Forma: comprimate

Indicație: medicaţie simptomatică în cazul afecţiunilor dureroase severe la adult. Paradoren (mai ales comprimatele conţinând 60 mg de fosfat de codeină) se pot administra ca prim opioid în durerile neoplazice, în perspectiva trecerii ulteriore la alte opioide cu acţiune analgezică mai intensă.

Contraindicații: Hipersensibilitate la codeină şi/sau paracetamol. Insuficienţă hepatocelulară. Insuficienţă respiratorie. Copii cu vârstă < 15 ani. Primul trimestru de sarcină. Perioada de alăptare. bloc atrio-ventricular de grad înalt.

Atenție: Precauţie în cazul persoanelor în vârstă sau cu debilitate, pacienţilor cu leziuni craniene, hipertensiune intracraniană, abdomen acut, tulburări grave ale funcţiei renale, hipertiroidism, boala Addison, hipertrofie prostatică sau contractură uretrală. Administrarea îndelungată a codeinei poate duce la stare de dependenţă de tip morfinic şi de aceea prezinta un potenţial risc de abuz. Sportivii trebuie să aibă în vedere faptul ca Paradoren, prin conţinutul său în paracetamol, poate denatura rezultatele dozării acidului uric sangvin. Este necesară monitorizarea funcţiilor hepatice în cazul tratamentul de lungă durată şi cu doze mari la pacienţii cu leziuni hepatice pre-existente. A nu se administra simultan cu alte produse care conţin paracetamol.

Reacții adverse: Frecvent: sedare, somnolenţă, vertij, deprimare respiratorie, euforie, parestezii, reacţii alergice. Mai puțin frecvent: colică renală, insuficiență renală; greaţă, vărsături, constipaţie şi dureri abdominale. Rar: sângerări, hematoame, melena, hematurie, rectoalgii, scaune negre şi moi; hepatita, icter conjunctival sau tegumentar. Foarte rar: trombocitopenie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel