Partener optimist, efecte benefice asupra sănătății

Partener optimist
Un partener de viață optimist poate avea un efect benefic asupra sănătății noastre, arată un studiu pe această temă.  

Cercetările de la Universitatea de Stat din Michigan au descoperit că persoanele optimiste contribuie la sănătatea partenerilor, împiedicând factorii de risc care duc la boala Alzheimer, demența și declinul cognitiv pe măsură ce îmbătrânesc împreună.

„Petrecem mult timp cu partenerii noștri. Ne-ar putea încuraja să facem exerciții fizice, să mâncăm mai sănătos sau să ne reamintim să luăm medicamentele când este nevoie. Când partenerul este optimist și sănătos, asta se poate traduce în rezultate similare în viața noastră. De fapt, vom experimenta un viitor mai roz, trăind mai mult și ferindu-ne de boli cognitive” a declarat William Chopik, profesor asistent de psihologie și coautor al studiului

Un partener optimist poate încuraja la consumul unor alimente sănătoase,  ori la dezvoltarea împreună a unui stil de viață sănătos. De exemplu, dacă renunți la fumat sau începi să faci exerciții fizice, partenerul tău este foarte aproape să te urmeze în câteva săptămâni sau luni.

„Am descoperit că atunci când te uiți la factorii de risc pentru ceea ce prezice lucruri precum boala Alzheimer sau demența, multe dintre ele sunt lucruri precum stilul de viață”, a spus Chopik. „Menținerea unei greutăți sănătoase și a activității fizice sunt predictori mari. Există, de asemenea, unii markeri fiziologici. Se pare că cei căsătoriți cu persoane optimiste tind să obțină un punctaj mai bun la toate aceste valori.”

Optimismul poate fi „construit” 

Studiul, publicat în Journal of Personality, la care a lucarat studentul universitar MSU Jeewon Oh și Eric Kim, un om de știință în cercetare la Department of Social and Behavioral Sciences at the Harvard T.H. Chan School of Public Health, a urmat aproape 4.500 de cupluri heterosexuale din Studiul de Sănătate și Retragere pentru până la opt ani. Cercetătorii au descoperit o legătură potențială între a fi căsătorit cu o persoană optimistă și prevenirea apariției declinului cognitiv, datorită unui mediu mai sănătos acasă.

„Optimiștii conduc prin exemplul lor, iar partenerii lor îi urmează”, a spus Chopik.

Cercetarea a indicat, de asemenea, că atunci când cuplurile amintesc de experiențe comune, apar detalii mai bogate din amintiri. Un exemplu recent, a explicat Chopik, a fost anunțul Super Bowl de la Google, „Loretta”, în care un bărbat în vârstă își folosește asistentul Google pentru a-l ajuta să-și amintească detalii despre soția sa.

„Lucrurile pe care le amintea erau lucruri pozitive despre partenerul său”, a spus Chopik. "Există știință în spatele anunțului Google. O parte din tipurile de amintiri amintite erau aspecte pozitive ale relației și personalităților lor."

Cu toate beneficiile sale, este optimismul ceva ce poate fi prescris? Deși există o componentă ereditară pentru optimism, Chopik spune că există unele dovezi care să sugereze că este o calitate instruibilă.

„Există studii care arată că oamenii au puterea de a-și schimba personalitățile, atât timp cât se angajează în lucruri care îi fac să se schimbe", a spus Chopik. „Există, de asemenea, programe de intervenție care sugerează că puteți construi optimism.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel