Patru tipuri de alimente asociate cu apariția cancerului

Carnea roșie    FOTO: pexels.com
Cancerul este o afecțiune ce a determinat cercetătorii din lumea întreagă să caute tratamente noi și inovative. Multe studii însă au asociat cancerul cu stilul de viață și cu dieta. Iată o listă de alimente ce pot fi asociate cu cancerul.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar studiile sugerează că modificările simple ale stilului de viață, cum ar fi urmarea unei diete sănătoase, ar putea preveni 30-50% din toate cazurile de cancer.
Dovezi în creștere indică anumite obiceiuri alimentare care cresc sau scad riscul de cancer.
Mai mult, se consideră că nutriția joacă un rol important în tratarea și gestionarea cancerului.

Iată tot ce trebuie să știți despre legătura dintre dietă și cancer:

Consumul prea mult de anumite alimente poate crește riscul de cancer
Este dificil de dovedit că anumite alimente cauzează cancer. Cu toate acestea, studiile observaționale au indicat în repetate rânduri că consumul ridicat de anumite alimente poate crește probabilitatea de a dezvolta cancer.

Zahar și carbohidrați rafinați
Alimentele procesate cu un conținut ridicat de zahăr și cu un conținut scăzut de fibre și substanțe nutritive au fost corelate cu un risc mai mare de cancer.
În special, cercetătorii au descoperit că o dietă care determină creșterea nivelului de glucoză din sânge este asociată cu un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de stomac, sân și colorectal, potrivit healthline.com.
Un studiu efectuat la peste 47.000 de adulți a constatat că cei care au consumat o dietă bogată în carbohidrați rafinați au fost aproape de două ori mai predispuși să moară din cauza cancerului de colon decât cei care au consumat o dietă săracă în carbohidrați rafinați.

Se crede că nivelurile mai ridicate de glucoză din sânge și insulină sunt factori de risc pentru cancer. S-a demonstrat că insulina stimulează diviziunea celulară, susținând creșterea și răspândirea celulelor canceroase și făcându-le mai dificil de eliminat.
În plus, niveluri mai ridicate de insulină și glucoză din sânge pot contribui la inflamația corpului. Pe termen lung, acest lucru poate duce la creșterea celulelor anormale și poate contribui la apariția cancerului.
Acesta poate fi motivul pentru care persoanele cu diabet zaharat - o afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză din sânge și insulină - prezintă un risc crescut de anumite tipuri de cancer. De exemplu, riscul de cancer colorectal este cu 22% mai mare dacă aveți diabet.

Pentru a vă proteja împotriva cancerului, limitați sau evitați alimentele care măresc nivelul de insulină, cum ar fi alimentele bogate în zahăr și carbohidrați rafinați.

Carne procesata
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) consideră că carnea procesată este un cancerigen. Carnea procesată se referă la carnea care a fost tratată pentru a păstra aroma prin sărare, întărire sau afumare.
Studiile observaționale au descoperit o asociere între consumul de carne procesată și un risc crescut de cancer, în special cancerul colorectal.
O revizuire amplă a studiilor a constatat că persoanele care au consumat cantități mari de carne procesată au avut un risc crescut de 20-50% de cancer colorectal, comparativ cu cei care au consumat foarte puțin sau deloc din acest tip de alimente.
O altă revizuire a peste 800 de studii a constatat că consumul a doar 50 de grame de carne procesată în fiecare zi - aproximativ patru felii de slănină sau un hot dog - a crescut riscul de cancer colorectal cu 18%.
Unele studii observaționale au legat, de asemenea, consumul de carne roșie de un risc crescut de cancer.
Cu toate acestea, aceste studii nu fac adesea distincția între carnea procesată și carnea roșie neprelucrată, ceea ce distorsionează rezultatele.
Mai multe recenzii care au combinat rezultate din mai multe studii au constatat că dovezile care leagă carnea roșie neprelucrată de cancer sunt slabe și inconsistente.

Mâncare prea gătită
Gătirea anumitor alimente la temperaturi ridicate, cum ar fi grătarul, prăjirea, fierberea, pot produce compuși nocivi, cum ar fi aminele heterociclice (HA) și produsele finale avansate de glicație (AGEs). Acumularea în exces a acestor compuși nocivi poate contribui la inflamație și poate juca un rol în dezvoltarea cancerului și a altor boli.
Anumite alimente, cum ar fi alimentele de origine animală bogate în grăsimi și proteine, precum și alimentele foarte procesate, produc cel mai probabil acești compuși nocivi atunci când sunt supuși la temperaturi ridicate.
Acestea includ carnea - în special carnea roșie - anumite brânzeturi, ouă prăjite, unt, margarină, cremă de brânză, maioneză, uleiuri și nuci.
Pentru a minimiza riscul de cancer, evitați arderea alimentelor și alegeți metode mai ușoare de gătit, mai ales atunci când gătiți carne, cum ar fi aburirea sau fierberea. Marinarea alimentelor poate ajuta, de asemenea.

Lactatele
Mai multe studii observaționale au indicat că un consum ridicat de lactate poate crește riscul de cancer de prostată.
Un studiu a urmărit aproape 4.000 de bărbați cu cancer de prostată. Rezultatele au arătat că aportul ridicat de lapte integral a crescut riscul de progresie a bolii și de deces.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina posibila cauză și efect.
Teoriile sugerează că aceste constatări se datorează unui aport crescut de calciu, factor de creștere asemănător insulinei (IGF-1) sau hormoni estrogeni de la vacile însărcinate - toate acestea fiind slab corelate cu cancerul de prostată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel