Perețianu, CUTREMUR în sănătate. De ce s-au supărat medicii din privat pe cei de la stat

Bani, salariu
EXCLUSIV
Doctorul Dan Perețianu a arătat la Interviurile DC News și DC Medical cât câștigă un medic într-un spital de stat și de ce s-au supărat medicii din privat. 

Medicul Dan Perețianu a declarat la Interviurile DC News și DC Medical că în urmă cu două săptămâni s-a semnat contractul colectiv de muncă pe ramură. „Asta înseamnă că după ani de zile, după 7 ani, în care nu a fost un astfel de contract, medicii au încă dreptul acceseze sub formă de sindicat acest contract colectiv de muncă”, adaugă acesta, în calitate de lider al Sindicatului medicilor Esculap.

El a explicat că salariile în sistemul de sănătate sunt date prin lege și nu prin contractul colectiv de muncă.

„De la 1 ianuarie (2018, n.r.) s-au dublat salariile medicilor (n. r. de spital) - , ceea ce a creat un mic cutremur în sistemul de sănătate - o parte dintre medici, cei care sunt în sistemul independent - în contract cu CNAS - au fost nemulțumiți pentru că nu a crescut în aceeași măsura valoarea punctajelor pentru actele medicale din sistemul ambulatoriu - medic de familie, medic de policlinică. Pe de altă parte, medicii din privat au fost supărați și sunt în continuare supărați că de ce colegii lor din public au salarii mult mai mari decât au ei. Acest lucru a creat această ultimă acțiune care se vede acum: așa-zisa privatizare în sistemul de sănătate, în care noua conducere a Ministerului Sănătății favorizează debușeul clinicilor private pentru fondurile publice”, a detaliat doctorul Dan Perețianu.  

Acesta a mai explicat că acel contract pe ramură ”ajută, în principal, la stabilirea sporurilor, iar doctorii sunt foarte interesați de aceste sporuri”. Un alt aspect reglementat de acesta e partea legată de gărzile medicilor. ”Până acum era o diferențiere. Se spunea că medicul era obligat să-și acopere un program de lucru de 140 de ore pe lună, care se acoperă cu una sau două gărzi în funcție de orele dintr-o zi. (...) Aceste gărzi erau plătite la nivelul salariului respectiv. Gărzile suplimentare, mai ales în provincie, nu erau plătite la nivelul salariului, ci la nivelul unor salarii mai mici. Acum s-a reglementat. Au crescut foarte mult veniturile medicilor de spital și a celor care fac gărzi. (...) Un coleg care are gărzi poate să ajungă la 45.000 de lei, care se impozitează cu 16%”, explică doctorul Dan Perețianu.

Ca să nuanțeze diferențele dintre salarii, acesta a dat câteva exemple. Conform afirmațiilor dr Perețianu, angajatului unui laborator din sistemul sanitar câștigă cam 15.000-19.000 de lei. Apoi a dat exemplul propriu de medic de ambulator, cu cabinet individual și cu contract cu CNAS: circa 15.000 lei lunar din care scade plata asistentei, a impozitului și, zice el, rămâne cu 2.000-3.000 lei lunar. O diferență de 6 ori între salarii.

Medicul dan Perețianu a mai afirmat că o consultație în sistemul de policlinică, la un medic primar, se calculează în funcție de niște puncte. Pentru consultul unui pacient adult, medicul primește 10 puncte, pentru consultul unui vârstnic - o persoană de peste 65 de ani - 12,5 puncte. Un punct e plătit de CNAS cu 2,8 lei. Asta, continuă doctorul Perețianu, înseamnă că o consultație e plătită cu 33 de lei. Iar un medic nu are voie să consulte zilnic mai mult de 28 de pacienți. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel